Prostreno.cz

Kardiovaskulární zdraví podpoří poklady z vaší kořenky

​Že na vysoký cholesterol pomáhají jenom léky předepsané od lékaře? Ale kdepak. Lze ho usměrnit i kajenským pepřem, skořicí a česnekem. Stojí to za pokus, nemyslíte?

„Nechť je jídlo tvým lékem a lék tvým jídlem.“ To kdysi prohlásil nejslavnější lékař starověku a zakladatel medicínské vědy Hippokratés z Kóu, který věřil, že za vznik chorob nemůže osud, ale spíše špatný životní styl. Pokud jde o ten moderní, ten srdci dává pořádný „záhul“. Odborníci nám vytýkají konzumaci potravin plných tuku a cukru, nedostatek pohybu, kouření, pití alkoholu, nadváhu i permanentní stres. A to si kardiovaskulární zdraví může nehezky odnést! Víte, co mu pomůže? Koření! Navyšte spotřebu těchto ochucovadel, je to krok správným směrem.

Kajenský pepř má nespočet účinků

Někdo to rád horké a někdo zase pálivé. Jste ten druhý případ? No výborně, pak s kajenským pepřem nemusíte ani trochu šetřit. Tato ďábelská ingredience dle závěrů četných studií pomáhá regulovat škodlivý cholesterol i množství triglyceridů, což jsou tuky nalézající se v krvi. Největší zásluhy jsou pak připisovány sloučenině zvané kapsaicin, která zabraňuje tvorbě plaku na stěnách tepen, čímž nepopiratelně zlepšuje činnost oběhového systému. Mimochodem, prokázáno je i to, že kajenský pepř urychluje hubnutí, proto bývá tajným triumfem všech dietářů. Jaký další poklad doma schraňujete?

Skořici nelze podceňovat

Stejně jako výše zmíněná přísada je i skořice silným protivníkem LDL cholesterolu. Pomáhá však i v případě arteriální hypertenze, což vám vás lékař možná neřekl. Tento opojně vonící prášek má příznivý vliv i na hladinu krevního cukru, čímž podporuje léčbu diabetu. Vyzdvihnout se musí také jeho silné antioxidační působení, které chrání tělo před zhoubnými účinky oxidačního stresu. Navíc uklidňuje mysl a dodává energii.

Česnek je hotový zázrak

Předpokládá se, že česnek pochází ze Sibiře. Není sebemenších pochyb o tom, že patří mezi nejoblíbenější kuchyňské „součástky“ a také ty nejprozkoumanější – tedy s ohledem na bezpočet studií, které se jeho účinkům intenzivně věnovaly. A díky tomu se zjistilo, že i ten sušený česnek, co na svou kulinářskou příležitost čeká ve vaší kořence, je báječnou srdeční medicínou, která předchází kardiovaskulárním poruchám a potížím. Nechtělo by to do hrnce špetku navíc?

Zdroje: www.timesofindia.com, www.thorne.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30342015/





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat