Prostreno.cz

Zdravými rajčaty se můžete i předávkovat

Hrozí vám předávkování rajčaty? Zní to asi bláznivě, ale ani s těmito zdravými plody se to nedoporučuje přehánět. A proč by si na ně měly dát pozor hlavně těhotné ženy?

Zdravotní účinky rajčat asi netřeba příliš představovat. Tyto šťavnaté plody jsou oceňované pro své antioxidační vlastnosti, přičemž se věří, že chrání před rakovinou i škodlivými UV paprsky. Také prý působí proti krevním sraženinám a pomáhají normalizovat krevní tlak, přičemž regulují cholesterol a podporují ostrý zrak. Byl by tedy hřích nekonzumovat je často! Ale v jakém množství? To je otázka. I tady totiž platí, že všeho moc škodí.

Minusy, co vyvažují plusy

Navzdory popsaným pozitivům dokážou rajská jablíčka i uškodit. Komu, jak a proč? Vzhledem k faktu, že obsahují kyselinu jablečnou a citronovou, mohou způsobit nevolnosti a pálení žáhy. Možná vás to překvapí, ale pokud to s nimi člověk přehání, může snadno „vyfasovat“ i ledvinové kameny. Je to proto, že se v jejich složení nachází šťavelany neboli oxaláty, jež vznik ledvinových kamenů hodně podporují. Rizik tu ale je víc. O těchto konkrétních už jste slyšeli?

Trable pohybového aparátu? Klidně!

Poslední dobou vás nějak pobolívají klouby? Tak jistě, může to být důsledek prochladnutí či náročnější fyzické zátěže. Anebo nemusí. Co když jíte příliš rajčat? Vyloučit se to nedá. Tyto kulaté plody, které se hodí do salátů, polévek, omáček i salsy, zprostředkovaní i alkaloid solanin. Tato látka má nechvalnou pověst, protože se dává do souvislosti se záněty, otoky i zmíněnými bolestmi kloubů. A jaký je problém s přítomným lykopenem?

Všechno není tak úplně růžové

Není žádnou novinkou, že rajčata mají vyšší podíl lykopenu. Toto červené rostlinné barvivo má sice slibný antioxidační potenciál, ovšem pozor, platí to jen v případě rozumné konzumace. Dlouhá léta se předpokládalo, že lykopen snižuje výskyt preeklampsie u těhotných žen. Podle nedávné studie to však není pravda, přičemž tento pigment spíše zvyšuje pravděpodobnost předčasného porodu. Kolik rajčat tedy jíst? Vzhledem ke všem těmto faktům bychom s nimi asi měli šetřit, nemyslíte?

Čeho je moc, toho je příliš

Odborníci se domnívají, že denní příjem lykopenu by neměl přesáhnout 75 mg. Čistě pro představu – jedno čerstvé středně velké rajče ho má 3 až 4 mg. Od tohoto množství se dá takzvaně odpíchnout. Pro jistotu také překontrolujte, zda vaše užívané doplňky stravy neobsahují lykopen, v kombinaci s rajčaty byste tohoto antioxidantu mohli mít opravdu nadbytek.

Zdroje: www.editorji.com, www.healthifyme.com, www.ndtv.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24591955/





Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat