Prostreno.cz

Kdo by se měl vyhýbat přepuštěnému máslu

Přepuštěné máslo. I tak opěvovaná potravina má své vedlejší účinky, o kterých byste měli vědět.

Ghí neboli přepuštěné máslo se stejně jako klasické máslo vyrábí z plnotučného kravského mléka, ale jsou z něj odstraněné mléčné sušiny, takže je to v podstatě máslový olej. Kdo trpí laktózovou intolerancí, může se radovat! Pokud je ghí připraveno správně, nemělo by obsahovat žádnou laktózu.

Přepuštěné máslo je plné zdravých vitaminů rozpustných v tucích, jako jsou A, D, E a K. Tyto vitaminy jsou zodpovědné za podporu zdravých kostí a zraku a také za posílení imunitního systému. Přepuštěné máslo je zároveň nabité omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami a antioxidanty. Možná už i vy víte, že ghí má celou řadu zdravotních výhod, ale měli byste si také uvědomit, že není určené pro každého. Kdo by se mu měl vyhnout?

Silně alergičtí jedinci

Ghí přes všechna opatření může obsahovat stopy mléčné bílkoviny i laktózy, byť ve zcela minimálních hodnotách (zhruba 0,05 g/100 g). Platí tedy, že pokud má jedinec silnou alergii na bílkovinu kravského mléka, měl by při ochutnávání ghí postupovat obezřetně a všímat si případných vedlejších účinků. Vždy záleží na sensitivitě konkrétního alergika.

Pacienti s nemocným srdcem

Ghí je zdravější než většina nasycených živočišných tuků. Ty jsou dobré pro udržení cholesterolu a podporu srdce, jenže všeho moc škod. Ve skutečnosti Americká kardiologická asociace (American Heart Association) doporučuje omezit spotřebu nasycených tuků na méně než 7 procent denně. Přítomnost oxidovaného cholesterolu v ghí může zvýšit riziko různých onemocnění včetně srdečních chorob. Zároveň vzrůstá náchylnost k infarktu.

Osoby léčící se s játry

Ghí není důvodem problémů s játry, ale jestli se léčíte se žloutenkou, ztučněním jater či gastrointestinální bolestí, měli byste se nadměrné konzumace ghí vyhnout, protože přepuštěné máslo může zdravotní potíže s játry zhoršit.

Lidé s obezitou

Držíte-li redukční dietu, konzumace dvou lžiček ghí denně je v pořádku. Jakmile ale zvýšíte jeho příjem, pravděpodobně přiberete na váze.

Těhotné ženy

Zatímco někteří lidé považují ghí za projímadlo, stává se, že si leckdo naopak stěžuje na jeho horší stravitelnost. Výživoví poradci proto apelují, že při zažívacích potížích, jako jsou poruchy trávení, nadýmání nebo zácpa, ghí není vhodné. A i těhotným ženám se doporučuje spotřeba ghí snížit, protože právě ony se s nadýmáním a zažívacími problémy potýkají častěji než ostatní.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat