Prostreno.cz

Potraviny pro klidnou mysl

Asi každý čas od času bojuje se stresem a špatnou náladou. Poslední dobou vás ale jedno či druhé sužuje nějak často? To chce správný jídelníček!

Je klidná mysl něčím, co absolutně postrádáte? Co s tím chcete dělat? Čekat, až se to samo zlepší? Sice se říká, že trpělivost přináší růže, ovšem těžko říct, zda to platí i v tomto případě. Aby ta zmíněná trpělivost nepřinesla spíše prohloubení stávajících psychických problémů! Zkuste si dát nějakou z těchto uklidňujících potravin, se špatnou náladou možná zatočíte natotata.

Čokoláda není hřích

Odmítáte sladké, protože si chcete udržet štíhlou linii? Dá se to pochopit, ale pokud jde o tmavou hořkou čokoládu, můžete si dovolit udělat výjimku. Umírněná konzumace vám kila navíc rozhodně nepřidá! Co vám ale určitě zprostředkuje, to je dobrá nálada. Tahle dobrota z kakaových bobů kromě serotoninu zvyšuje i hladinu anandamidu, kterému se říká molekula blaženosti. A to naznačuje mnohé!

Jděte na to přes ořechy

Ať už si smlsnete na mandlích, kešu, pistáciích nebo ořechách lískových či vlašských, ztracený optimismus se vám opět vrátí. Ořechy obecně obsahují selen, jehož nízká hladina stojí v pozadí nervozity, únavy i úzkosti. Bodem navíc je pak to, že tyto plody předcházejí arteriální hypertenzi a posilují imunitu.

Do služby se hlásí i ovesné vločky

Že jsou ovesné vločky dobré jenom ke snídani? Ale kdeže. Připravte si je klidně i odpoledne nebo večer. I tento obilný výrobek se může pochlubit antidepresivními účinky. Je to dáno tím, že pomáhá při vytváření neurotransmiteru serotoninu, čímž navozuje uvolněný stav mysli. Dáte si vločky s mlékem nebo bílým jogurtem? Nezapomeňte ani přídavek medu, který má spoustu potřebných minerálních látek a enzymů podporujících zdraví.

Brokolice má zelenou

Věřte, nebo ne, k lepšímu rozpoložení přispěje i brokolice. Jejím tajemstvím je zase vysoký podíl draslíku, který předchází prudkým změnám nálad. Protože je přirozeně nízkokalorická, můžete si v podstatě dát jakékoli množství, aniž byste se museli obávat váhových následků. Dlužno dodat, že za další uklidňující potraviny se považují také tučné ryby, celozrnné pečivo, kiwi, banány, borůvky, rýže a špenát.

Zdroj: www.healthdigezt.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat