Prostreno.cz

Potraviny pro dobrou náladu

Podzimní splíny, politická situace, zdraví, práce, děti. Trápit vás může kde co. Věřte ovšem, že spojení strava-mozek funguje, a proto proti špatné náladě zabojujte s pomocí těchto potravin!

To bylo, je a bude. Mozek funguje nejlépe, když dostává vysoce kvalitní potraviny, které ho vyživují. Řeč je o vitaminech, minerálech a antioxidantech, jež působí coby pomůcka při prevenci a léčbě duševních poruch, jako je deprese. Až tedy půjdete do obchodu, naplňte nákupní košík těmito přírodními antidepresivy!

Ovoce a zelenina

Bez ovoce a zeleniny by to nešlo. Jejich vlastnosti přispívají k psychické pohodě, kognitivnímu zpracování a emoční regulaci. Například fialové a modré ovoce se zeleninou náladu vyloženě „nakopává“. Vhodné jsou ostružiny, fialové hrozny, borůvky, švestky (ano, i ty sušené), černý rybíz, lilek či fialové zelí.

Ořechy

Ořechy obsahují živiny, které jsou pro zdraví mozku nesmírně prospěšné. Mají také vlastnosti proti stárnutí a pomáhají zachovat kognitivní schopnosti ve vyšším věku. K těm nejznámějším patří ořechy vlašské, jež obsahují mnoho polynenasycených mastných kyselin, obecně považované za „zdravé tuky“.

Mořské plody

I konzumace mořských plodů a ryb dodává mozku mnoho základních živin. Většina těchto dobrot je plná především omega-3 mastných kyselin a bílkovin. Ryby hrají roli v mnoha tradičních regionálních dietách, jako je středomořská, norská a japonská strava, o nichž vědci tvrdí, že mají antidepresivní účinky. Ryby zkuste jíst dvakrát nebo třikrát týdně.

Celá zrna

Celozrnné potraviny a potraviny s vysokým obsahem vlákniny pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a ovlivňují náladu tím, že regulují sekreci mozkových neurotransmiterů.

A jak je to s nápoji?

Zelený čaj je dynamo nápoj, protože má výhody kofeinu (stejně jako káva), ale také tělu dodává l-theanin, aminokyselinu, která má uklidňující účinky na nervový systém. Vědci tvrdí, že sloučeniny v zeleném čaji snižují úzkost a zároveň zlepšují paměť, pozornost a celkovou funkci mozku. Nemáte-li rádi čaj, vsaďte na čokoládu (kakao) – konkrétně jeho nejtmavší formu. Úzkost a deprese nemají šanci!

Zdroje: www.verywellmind.com, www.everydayhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat