Prostreno.cz

Pozvěte do kuchyně muškátovou dýni

Přichází podzim a s ním se do našich kuchyní vrací dýně. Vyzkoušejte letos něco nového – třeba muškátovou dýni!

Muškátová dýně je velká, s umělecky žebrovanou slupkou, kterou se na nás na podzim usmívá v pestrých barvách od tmavě zelené po světle hnědou. Ale umí být přesvědčivá i svou pevnou, chutnou dužinou, téměř neotřesitelnou trvanlivostí a nízkými nároky na údržbu. S tolika výhodami je téměř samozřejmé, že je snadno a všestranně použitelná v kuchyni.

Jaká je muškátová dýně

Muškátová dýně pravděpodobně vděčí za svůj název příjemně kořenité vůni dužiny, která se barevně liší od žluté po oranžově červenou. V tomto ohledu je velmi podobná oblíbené dýni Hokkaido. Charakteristický je také její kulatý, žebrovaný tvar, díky kterému skoro vypadá jako namalovaná.

Chuťově muškátová dýně přesvědčí velmi ovocnou dužinou, která je občas lehce nakyslá. Při konzumaci také ucítíte jemný tón muškátového oříšku, díky kterému získala své jméno. Chuť i vůni můžete přidáním muškátového oříšku ještě zvýraznit, dobře ladí ale i se zázvorem nebo chilli.

Dýni můžete jíst i syrovou, její jemná dužina chutná například v salátech, ale velmi se hodí i k přípravě dezertů, k pečení a k přípravě dýňového chutney a samozřejmě dýňové polévky.

Jak poznat zralou muškátovou dýni

Muškátová dýně má měkkou slupku a méně semen než většina ostatních druhů. To znamená – lahodnější dužina a méně odpadu. Nejlépe chutná, když není úplně zralá. To je poznat z barvy slupky. V průběhu procesu zrání se barva mění ze sytě tmavě zelené na oranžovou nebo béžovou.

Musí se muškátová dýně loupat?

Přestože je slupka výrazně tenčí než u jiných odrůd, je vhodné ji oloupat. Před přípravou jednoduše odřízněte tenkou slupku z dužiny a odstraňte pár semínek. Poté ji nakrájejte na nudličky nebo kostky. Na rozmačkání můžete použít i ruční mixér nebo najemno nastrouhejte a poté zpracujte na dýňovou polévku nebo dužinu přidejte do salátů. Nebo vyzkoušejte něco nového a měkkou vařenou dužinu rozmixujte s vařenými bramborami na kaši.

Co je třeba vzít v úvahu při skladování

Muškátová dýně může být velmi velká a těžká. Jednotlivé kousky mohou vážit až 40 kilogramů. Proto je vhodnější ji před skladováním uvařit. Potom můžete pár porcí zamrazit, uvařit dýňový džem, upéct dýňový koláč a zavařit dýňový kompot. 

Celá muškátová dýně ale vydrží poměrně dlouho, pokud ji skladujete na chladném a suchém místě. Ve sklepě a ve spíži vydrží klidně půl roku. Nakrájená dýně vydrží v lednici 3–4 dny, pokud ji zabalíte do potravinářské fólie. Nebo můžete dužinu nakrájet na kostičky, blanšírovat ve vroucí osolené vodě po dobu 1–2 minut, scedit, vychladit a poté dužinu zmrazit. Pak máte muškátovou dýni vždy po ruce.

Zdroj: www.brigitte.de/rezepte/kochtipps/muskatkuerbis-alles-was-ihr-wissen-muesst-10948562.html





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat