Prostreno.cz

Zdraví střev podpořte avokádem

Avokádo bylo dlouhá léta pranýřováno, že je příliš tučné na to, abychom ho mohli jíst pravidelně. Postupem času se ale ukázalo, že v sobě ukrývá tuky zdravé, proto se začalo doporučovat. A teď bude pochval ještě o něco víc! Je totiž skvělou výživou pro střeva. Proč?

Pokud jste fanouškem avokáda, není těžké najít způsob, jak ho zakomponovat do stravy. Ostatně, lze z něj připravit salát, pomazánka, dresink, sladký dezert, guacamole, sushi i toast. Někteří tímto cizokrajným ovocem ozvláštní také hamburger, tortillu a mořské plody. Lze ho zapéct i ve vajíčku, což jste možná ještě nezkoušeli. Jdete do toho? No výborně, kromě toho, že si náramně pochutnáte, také podpoříte zdraví svých střev. A tudy vede cesta k dobré kondici!

Když jedno ovlivňuje druhé

Střeva obsahují 300 až 500 různých druhů bakterií. Zatímco některé jsou prospěšné a vyloženě nezbytné, jiné zase poněkud škodí. Klíčové je hlavně to, aby množství těch „dobrých“ převyšovalo. Tím ve střevním mikrobiomu zavládne harmonie, od níž se odvíjí nejen bezproblémový chod trávení, ale i odolnost imunitního systému, neutralizace toxinů, optimistické duševní rozpoložení, a dokonce i prevence rakoviny. Co s tímhle vším má společné to zmíněné avokádo?

Lék bez předpisu

Předchozí studie se zaměřovaly zejména na avokádové výhody, jako je podpora hubnutí, lepší dostupnost vitaminů a regulace cholesterolu. Jeho konzumace podle četných vědeckých poznatků také chrání zrak a posiluje kosti, přičemž chrání játra před poškozením a zkvalitňuje pokožku. Nejnovější výzkumy ale nacházejí i další skrytá pozitiva. Vyplývá z nich, že avokádo má velice příznivý vliv i na zdraví střev, neboť díky nerozpustné vláknině stimuluje růst a prosperitu prospěšných bakterií, čímž se zvyšují jejich kolonie. Dávejte si ho tedy pravidelně, je to krok správným směrem! Sluší se zmínit, že podíl draslíku pomáhá i s normalizací krevního tlaku, proto lze avokádo vnímat také jako prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Na jaký způsob si ho připravíte vy?

Zdroj: www.well.org, www.eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat