Prostreno.cz

Zdravá jídla jsou důležitá pro funkce dětského mozku

Jí vaše dítě dostatek ovoce a zeleniny? Je to důležité nejen pro jeho mozek. A jak to doma máte s obilovinami a mléčnými produkty?

Často se hovoří o tom, jaký význam má pro děti zdravá strava, a to zejména s ohledem na jejich správný růst a vývoj. To, co naše ratolesti jedí, však zásadně ovlivňuje i jiné věci. Jako rodiče si to ale mnohdy neuvědomujeme!

Všechno souvisí se vším

„Jídlo má obrovský vliv na dětskou paměť, způsob myšlení, motorické dovednosti i náladu,“ upozorňuje americká nutriční specialistka Janine Whiteson. „Pokud není vyvážené a bohaté na potřebné živiny, může způsobit spoustu problémů, a to včetně permanentní únavy, anémie, úzkostných stavů nebo dokonce agrese,“ varuje jmenovaná specialistka s tím, že konzumované potraviny kromě toho, že zasahují do mozkových funkcí, také přímo působí i na imunitní systém a hladinu cukru v krvi. Jaké jsou ale ty správné?

Chce to zeleninu! A pozor na tuky

Základní stavební kameny zdravého jídelníčku tvoří ovoce a zelenina. Bohužel se však ukazuje, že obojího mají naši nejmenší veliký nedostatek. Ze statistik totiž vyplývá, že děti a dospívající vykazují nejnižší příjem zeleniny ve srovnání se zbytkem populace. Naopak konzumují příliš mnoho soli a nasycených tuků, což zvyšuje riziko arteriální hypertenze. A to je potíž. Odborná tisková zpráva, kterou zveřejnil magazín Journal of the American Heart Association, sděluje, že přetrvávající vyšší krevní tlak úzce souvisí s poruchami paměti i zhoršenou schopností učení. Jaké si z toho tedy vzít ponaučení?

Hurá, jde se nakupovat!

Kromě zmíněného ovoce a zeleniny by děti měly jíst pravidelně i mléčné výrobky, vejce, celozrnné produkty, ryby a kuřecí maso. Důraz se klade také na ovesné vločky, luštěniny o ořechy. V případě ořechů je pochopitelně nutné zohlednit věk, a to kvůli riziku vdechnutí a zaskočení. Velký pozor se doporučuje dát na cukry a sladkosti, které mají být spíše vzácnější výjimkou za odměnu, nikoli každodenním standardem.

Zdroje: www.discovermagazine.com, www.health.gov/sites/default/files/2019-09/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf, www.newsroom.heart.org/news/managing-childrens-weight-blood-pressure-cholesterol-protects-brain-function-mid-life?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat