Prostreno.cz

Překvapivé přednosti žvýkačky

Býváte často ve stresu? Anebo vás pořád pálí žáha? I tohle jsou důvody, proč mít balíček žvýkaček neustále po ruce. Díky němu můžete podpořit i dietu. A ještě zatnete tipec stresu!

Žvýkačky jsou dnes k mání v každém supermarketu, drogerii, trafice i čerpací stanici. Věřili byste tomu, že ta vůbec nejstarší, která se dochovala, je stará devět tisíc let? Ačkoli je její žvýkání v určitých situacích považováno za neslušné, nelze popřít, že člověku v mnoha směrech prospěje. Tedy za předpokladu, že zvolíte druh, který je bez cukru. Tato zdravější varianta obsahuje xylitol, což je přírodní sladidlo získávané z březové kůry. Známé je pak tím, že zabraňuje usazování zubního plaku, čímž předchází kazům a dalším nepříjemnostem. Tahle žvýkačka má však i další nečekaná pozitiva. Například?

Dietní fígl za pár korun

Ano, je to asi k nevíře, ale tento speciální druh gumy, jež se řadí mezi sladkosti, není jen přítelem svěžího dechu a dentálního zdraví, ale i velkým pomocníkem při hubnutí. Podle závěrů studie zveřejněných v magazínu Physiology & Behavior zaměstná ústa, přičemž sníží pocity hladu, neboť její žvýkání působí na hormony sytosti. V tomto směru má prý nejlepší výsledky ta s mátovou příchutí.

Stopka pálení žáhy

Že dobrého nepálí? Ano, říká se to, ale když jde o žáhu, rozhodně to neplatí. Tahle nepříjemná patálie sužuje tisíce lidí, kteří se jí snaží uhasit kdečím. Jedním takovým spásným prostředkem může být i žvýkačka. Tedy alespoň takové poznatky přináší výzkum publikovaný v lékařském časopise Journal of Dental Research. Ideální načasování je prý 30 minut po jídle.

Převálcujte stres. Už za pár vteřin!

Není žádnou novinkou, že stres narušuje zdraví mnoha způsoby. Proto se také neustále doporučuje, abychom se mu vyhýbali, nebo se s ním alespoň naučili pracovat. Důležitou roli zde může sehrát i jmenovaná sladkost. A to jako vážně. Její žvýkání dle jisté zahraniční studie snižuje množství stresového hormonu kortizolu a tlumí úzkostné stavy. Mimochodem, z jiného průzkumu zase vyplynulo, že zlepšuje také koncentraci i paměť. I to se počítá, že?

Zdroje: www.top10homeremedies.com, www.walshmedicalmedia.com/proceedings/the-role-of-xylitol-in-caries-prevention-41398.html, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938415300317, www.journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/154405910508401118, www.researchgate.net/publication/221688286_Effects_of_chewing_gum_on_the_stress_and_work_of_university_students, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24754809/





Celkem 1 komentářů

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat