Prostreno.cz

Rakytníkový olej zatočí s akné

Rakytník se v lidové medicíně využívá odpradávna. Nechcete svou domácí lékárničku rozšířit o jeho olej? Omladí vám pokožku, vyzmizíkuje akné, srovná tlak a opraví porouchané trávení. Také vás ochrání před bacily.

Hojivé a tonizující vlastnosti rakytníku byly známé už ve starém Řecku a Římě. A vlastně, nejen tam. I mongolská a tibetská medicína tuto rostlinu aplikovala při léčení různých nemocí. Z rakytníku se lisuje i velmi cenný olej, který svou všestranností okouzlí každého uživatele. Využívá se vnitřně i zevně a nabízí tyto parádní účinky!

Elixír mládí nejen z lékárny

Rakytníkový olej se v kosmetickém průmyslu používá jako základní ingredience omlazujících produktů. A existuje pro to moc dobrý důvod. V jeho složení nechybí omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty, vitaminy a minerály, které podporují tvorbu kolagenu, zachovávají elasticitu pleti, zpomalují tvorbu vrásek a napomáhají hydrataci. Také zasahují do procesu regenerace, proto je tento přípravek vhodný ke zmírnění zarudlosti, podráždění, ekzémů a vyrážek. Záchranné lano hodí i v jiné situaci.

Akné? Vem ho čert!

Když nedávná studie zveřejněná v magazínu Journal of Pharmacy & Bioallied Sciences hodnotila působnost tohoto oleje při léčbě akné, byli její autoři příjemně překvapení tím, jak skvěle funguje. Tento prostředek podle nich příznivě působí na sekreci kožního mazu. V boji proti uhříkům se však náramně hodí i jeho protizánětlivé a antibakteriální schopnosti. Sluší se dodat, že tímto mazlavým spojencem lze ošetřovat i jizvy.

Silná imunita se bacilů nezalekne

Hledáte-li něco, co by vám nejen v rizikovém období chřipek posílilo obranyschopnost, můžete své zdraví vložit do „rukou“ rakytníkového oleje. Prokazatelně totiž aktivuje imunitní buňky, zatímco tlumí oxidační stres. Na seznam jeho dalších účinků patří i prevence kardiovaskulárních onemocnění, normalizace krevního tlaku a oprava poruchového trávení. Prospěšný je i pro činnost jater a rovněž upevňuje paměť.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3146084/, www.researchgate.net/publication/320313731_Effects_of_total_flavonoids_of_sea_buckthorn_Hippophae_rhamnoides_L_on_cytotoxicity_of_NK92-MI_cells, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3317027/, www.hindawi.com/journals/isrn/2013/164941/, www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1939-1676.2012.00975.x, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23472020/





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí na slanině

(2 hlasů)

Vepřové kotlety s hruškami

(4 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat