Prostreno.cz

Chryzantémový čaj je dobrý pro unavené oči

Černý, ovocný nebo zelený. Ano, všechny tyto čaje jsou skvělé, ale čas od času si můžete svůj nápojový arzenál i něčím zpestřit. Neláká vás třeba chryzantéma? Prospěje vám od hlavy až k patě!

Není nad šálek voňavého čaje, viďte? Už jste ochutnali ten chryzantémový? Chryzantéma se v tradičním čínském lékařství využívá již dva tisíce let a po celou dobu se jí přisuzují magické schopnosti. Za časů dynastie Chan se z jejích květů vyráběl i kouzelný prášek, díky kterému se čínští císaři dožívali úctyhodně vysokého věku. Až příště půjdete okolo bylinkářství, rozhodně se tam po čaji z této zázračné květiny poptejte. Zabírá nejen na unavené oči!

Občerstvení, co v práci přijde vhod

Denně pracujete na počítači i několik hodin, proto máte unavené, podrážděné a vysušené oči? Pak je pro vás chryzantémový čaj opravdu to pravé. Podle příznivců tradiční lidové medicíny uvolňuje napětí, tlumí bolesti a napomáhá regeneraci. Ano, čtete správně – i vnitřní užití padne na úrodnou půdu! Pochopitelně se nabízí také to vnější, pro ještě lepší efekt tedy můžete vsadit i na chladivé obklady. Co další výhody?

Prevence osteoporózy a stopka zánětů

Když se zánětu nechce z těla ven, nikdy to nevěstí nic dobrého. Jakmile totiž přeroste v chronickou záležitost, zvyšuje riziko celé řady nemocí. Braňme se mu, jak jen to jde! Spolehlivým protizánětlivým prostředkem je i zmíněný čaj. Tedy alespoň podle závěrů studie zveřejněných ve vědeckém magazínu Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters. To jiný výzkum, o kterém informuje zase časopis FASEB Journal, poukazuje na skutečnost, že konzumace tohoto elixíru předchází úbytku kostní hmoty a chrání před osteoporózou. A teď se nabízí jedna veledůležitá otázka – nedržíte náhodou dietu?

Sbohem nechtěná kila!

Odborníci se shodují v tom, že chryzantéma má slibné účinky i v případě shazování nadbytečných kilogramů, přičemž reguluje hladinu cukru v krvi. Co si budeme vykládat, je snad někdo, komu se hubnoucí zlepšovák nehodí? Na závěr se sluší dodat, že by vám mohl vonět i chryzantémový esenciální olej, který vyniká svými antimikrobiálními a antivirovými vlastnostmi. Proč si veškeré benefity této okouzlující květiny neužít na úplné maximum?

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25497988/, www.faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/ftr/10.1096/fj.201800883RRR, www.mdpi.com/2072-6643/11/6/1347/htm, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691521000661





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat