Prostreno.cz

Dýně překvapuje i terapeutickými schopnostmi

Máte pocit, že je dýně úplně obyčejná? Co vás nemá! Vždyť funguje jako kouzelné uklidňující antidepresivum, které navíc zkvalitňuje i spánek. A pokud se vám z ní nechce nic vařit, můžete si dát jen pár jejích semínek. I tohle přinese kýžený efekt!

Dýně všude, kam se podíváš. I takhle nějak by se dal charakterizovat podzim, ke kterému tyto plody neodmyslitelně patří. A dokud nám je příroda dává, měli bychom je jíst – nejlépe po kilech! Jde totiž o potravinu se silným terapeutickým potenciálem, která nepřestává překvapovat. Jak tenhle oranžový kulatý dáreček působí na psychiku?

Vítané uklidnění při stresu

Dýně obsahuje spoustu hořčíku, o němž je všeobecně známo, že zmírňuje úzkostné stavy a krotí stresové hormony, zatímco uvolňuje svalové napětí a celkově podporuje psychické zdraví. Nabízí vám tedy pomocnou ruku v náročných situacích, jež vás připravují o nervy a optimistický nadhled. Co jen si počnete, až dýňová sezona pomine? Poradíte si i tak. Nezapomínejte na to, že v obchodech jsou dýňová semena k dispozici celoročně. A ta vám hladinku zmíněného minerálu vyladí také!

Nemizící úsměv 

Této lahodné zelenině se nedá upřít ani to, že zprostředkovává serotonin. Právě on v radostném duševním rozpoložená sehrává jednu z hlavních rolí. Nechte se tedy rozesmát, stačí jen pár soust a špatná nálada bude pryč natotata. Se serotoninem se vlastně pojí i další zajímavá výhoda, kterou ocení nespavci, co mívají trable s usínáním i častým nočním buzením.

Kvalitnější spánek a růžové sny

Jak v samotné dužině, tak i ve zmíněných semínkách na vás čeká ještě jeden dáreček. Je jím aminokyselina zvaná tryptofan, která stimuluje nejen produkci uvedeného serotoninu, ale i melatoninu, který je klíčový pro správný biorytmus spánku. Dlužno dodat, že melatonin také působí proti škodlivým volným radikálům, chrání mozek před zánětem a potlačuje růst nádorů. Suma sumárum je tedy dýně dobrá na psychiku i celkové zdraví, tak si ji nenechte ujít!

Zdroje: www.thriveworks.com, www.webmd.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat