Prostreno.cz

Přírodní prostředky na bolestivé a oteklé mandle

Domácí a rychlá pomoc při oteklých mandlích existuje! Vsaďte na známé koření i sůl, okamžitě se vám uleví!

Vaše mandle (ty dvě koule tkáně v zadní části krku) jsou tu pro vás při každém kašlání, kýchání a smrkání a projevují aktivitu vždy, když se do těla pokouší proniknout infekce. Občas mohou být oteklé. Téměř s jistotou se v těchto případech jedná o benigní proces související s nějakým typem zánětu – viry, infekce či alergie. Mandle se vinou toho zanítí a začnou bolet. Co s tím?

Slaná voda

Nejlepším a nejznámějším domácím lékem na oteklé a bolestivé mandle (tonzilitidu) je teplá slaná voda, která má uklidňující účinky a dokáže pomoci s redukcí bakterií a virů. Smíchejte jednu čajovou lžičku kuchyňské soli v šálku teplé vody a tento roztok vykloktejte, ale nepolykejte ho. Pro rychlé zotavení opakujte tento postup co nejčastěji.

Bazalka posvátná

Jezte nebo pijte studená jídla a přidávejte do nich bazalku posvátnou neboli Tulsi. Jedná se o další výjimečně životaschopný domácí lék na tonzilitidu s antivirovými a protizánětlivými vlastnostmi. Její hojivé a zklidňující účinky snižují otoky a bolest a urychlují proces hojení. Pakliže bazalkou nechcete dochucovat své pokrmy, připravte si kouzelný nápoj. Povařte listy bazalky Tulsi v šálku teplé vody a přidejte asi tak dva gramy černého pepře. Tento „kalíšek“ pomáhá při budování imunity a zároveň působí jako antibakteriální prvek.

Skořice

Voňavá a aromatická skořice taktéž působí jako antimikrobiální činidlo, zároveň potlačuje růst bakterií a dalších mikroorganismů v mandlích a pomáhá snižovat otoky, bolest a zánět. Do sklenice teplé vody nasypejte jednu čajovou lžičku skořice, promíchejte a dochuťte lžičkou medu. Nápoj usrkávejte velmi pomalu a pijte jej dvakrát nebo třikrát denně po dobu jednoho týdne.

Kurkuma

I protizánětlivá a antiseptická kurkuma toho hodně zvládne! Ajurvéda doporučuje použít jeden šálek horké vody s 1/2 lžičky kurkumy a 1/2 lžičky soli. Tuto směs si dopřejte ráno a večer, důraz klaďte zejména na období před spaním. Nápoj pomůže zbavit se zánětu a bolestivosti. Případně můžete do sklenice teplého mléka přidat jednu čajovou lžičku kurkumy a špetku černého pepře. Pijte na noc po dobu dvou až tří dnů, abyste urychlili proces hojení.

Kdy navštívit lékaře? 

Mezi běžné známky a příznaky tonzilitidy patří bolestivé oteklé mandle, bolest v krku, potíže s normálním polykáním, citlivé lymfatické uzliny po stranách krku, zarudnutí kolem mandlí a hrdla, horečka nebo zimnice, bílý či žlutý povlak na mandlích, změny ve schopnosti mluvit, ztráta hlasu, bolesti hlavy, uší a krku a zápach z úst. Ve většině případů se tonzilitida zlepší během několika dní, ale pokud k tomu nedojde, je vhodné zavolat svému lékaři. Jakmile zánět mandlí souvisí s bakteriální infekcí, lékař vám předepíše antibiotikum.

Zdroje: www.food.ndtv.com, www.prevention.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat