Prostreno.cz

Konzumace kiwi zlepšuje nejen trávení

Má sladkou, mírně kyselou chuť a zelenou dužinu, která mu propůjčuje jedinečnou chuť a tropický šmrnc. Pokud máte problémy s trávením nebo pletí, kiwi je ten správný parťák!

Kiwi, dnes běžná součást regálů supermarketů, původně pochází z Dálného východu a po mnoho staletí se pěstuje na území dnešní Číny. Jeho starý název zní „yang tao“. Když se toto ovoce poprvé dostalo na Nový Zéland, začalo se mu pro jeho sladkou, ostrou chuť a zelenou barvu přezdívat „čínský angrešt.“  V každém případě je to superpotravina plná důležitých vitaminů a minerálů, která má velmi pozitivní vliv na celkové zdraví. Co všechno umí?

Podporuje imunitní systém

Kiwi se může pochlubit celou řadou živin, jako je vláknina, vitamin C, kyselina listová, měď, draslík, antioxidanty, vitaminy E a K. Konkrétně céčko, známé také jako kyselina askorbová, opravuje tělesné tkáně a podporuje imunitní systém. A to se nejen v zimě nesmírně hodí.

Reguluje metabolismus 

Kromě vitaminu C kiwi obsahuje velké množství vitaminu K. Vitamin K je rozpustný v tucích, reguluje srážlivost krve, metabolismus a hladinu vápníku v krvi.

Pomáhá předcházet astmatu

Sípání a dušnost jsou některé z nejčastějších příznaků tolik nepříjemného astmatu. Naštěstí přítomnost vysokého množství vitaminu C a antioxidantů v kiwi pomáhá tyto stavy kontrolovat.

Zlepšuje trávení

Kiwi se může pochlubit i působivým množstvím vlákniny, která je užitečná pro zlepšení trávení. Bývá známá díky své schopnosti předcházet zácpě nebo ji zmírňovat. Zároveň platí, že potraviny s vysokým obsahem vlákniny bývají sytější než potraviny s nízkým obsahem vlákniny. A pozor, kiwi jako takové má nízký glykemický index – obsažený cukr se uvolňuje pomaleji.

Upravuje hladinu krevního tlaku

Kiwi tělu dodává antioxidant lutein, který reguluje krevní tlak. K jeho snížení ovšem napomáhá i již uvedený vitamin C.

Snižuje poškození DNA

Oxidační stres se charakterizuje jako nerovnováha volných radikálů a antioxidantů v organismu. Kiwi však obsahuje antioxidanty, které oxidační stres redukují, což znamená, že jeho přísun předchází civilizačním chorobám, jako je rakovina tlustého střeva, jež je úzce spojena právě s poškozením DNA.

Pečuje o zrak

Kiwi může zabránit makulární degeneraci a nakonec i ztrátě zraku, a to proto, že ukrývá zeaxantin a lutein (neboli oční vitaminy). Tyto dvě sloučeniny plní stejnou funkci jako antioxidanty a pomáhají tvořit vitamin A, základní živinu pro zrak.

Zlepšuje zdraví pokožky

Není žádným tajemstvím, že kolagen podporuje strukturu pokožky a posiluje kosti. Vitamin C v kiwi je klíčovou složkou při syntéze kolagenu, takže jeho konzumace dělá plet krásnější. Kiwi běžně stojí 11,40 koruny za kus. Už jste ho dneska měli?

Zdroje: www.healthifyme.com, www.zespri.com, www.wikipedia.org              





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat