Prostreno.cz

Pro a proti banánových chipsů

Někomu nemusí stačit banán v syrové podobě, proto ho různě upravuje – třeba na banánové chipsy. Ale je tahle dobrota zdravá? Záleží na jejím původu!

Banánové chipsy jsou smažené banánové plátky, které se dochucují cukrem, medem, sirupy, solí či jiným kořením, díky kterému jsou chutnější. Jejich základ je pochopitelně zdravý. Plod banánovníku obsahuje slušné množství vlákniny, které normalizuje pohyb střev, patří ke zdrojům vitaminů a minerálních látek a díky aminokyselině s názvem tryptofan přispívá k produkci serotoninu, hormonu dobré nálady. Jenže komerční banánové chipsy jsou úplně něco jiného.

Bývají zpracované a plné sacharidů, kalorií a nezdravých tuků. Tedy aspoň většinou. Pokud si připravíte vlastní, nebo se poohlédnete po suché, nesmažené a nepřislazované variantě, můžete získat nutričně bohatou svačinu, jež váš žaludek zasytí mezi hlavními jídly dne, a navíc se vytasí s pozitivními účinky na organismus.

Banánové chipsy snižují krevní tlak

Tato křupavá svačina obsahuje draslík, minerál, který pomáhá snižovat krevní tlak a je významný pro normální činnost nervové soustavy a svalů (včetně srdce).

Zvyšují příjem hořčíku a pečují o nervy

Jakmile se zakousnete do banánových lupínků, dostanete do svého těla základní minerály v čele s hořčíkem, jež je nezbytný pro komunikaci mezi buňkami. Také snižuje míru vyčerpání a únavy a přispívá ke správnému fungování nervové soustavy. Porce banánových lupínků obsahuje 32 miligramů hořčíku, což odpovídá zhruba 10 % denní potřeby.

Podporují spánek

Banány se spojují i s vysokým obsahem draslíku, na jehož nízké hladiny tělo reaguje několika způsoby, mezi které patří únava, nemožnost kvalitního spánku, bolesti kloubů, zvýšený krevní tlak, zvýšená citlivost na sodík (sůl), svalové křeče, špatná koncentrace a paměť nebo zvýšené riziko vzniku ledvinových kamenů.

Poskytují energii

Uvedené chipsy mají samozřejmě vysoký obsah kalorií – jedná se asi o 218 kalorií na 42gramovou porci. Představují tak koncentrovaný zdroj energie, kterého byste neměli jíst až příliš, tedy pokud se pokoušíte zhubnout.

Tipy pro vlastní způsob přípravy

Pakliže se rozhodnete, že si banánové chipsy připravíte v pohodlí domova, vybírejte spíše zelenější (nezralé) banány a ty oloupejte a nakrájejte na kolečka. Pečení nebo dehydratace chipsů v troubě si v sušičce potravin je vynikající způsob, jak obsah tuku držet pod kontrolou. Pokud dáte přednost smažení, mějte po ruce kokosový olej.

Zdroje: www.healthifyme.com, www.medlineplus.gov, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat