Prostreno.cz

Zdravá pasta miso

Ať už polévky ramen, omáčky nebo marinády – miso má v japonské kuchyni své nepostradatelné místo. A pasta se také u nás těší stále větší oblibě. Ale je zdravá? Víme, z čeho se miso pasta vyrábí, jak chutná a na co ji můžete použít v kuchyni.

Miso se také nazývá „hnědé máslo Japonska“. Pasta se vyrábí především ze sójových bobů a plísně zvané koji (Aspergillus oryzae) pomocí fermentace. V některých variantách se kromě sójových bobů přidává rýže nebo ječmen. 

Fermentací získá miso pikantní, plnou, téměř masovou chuť (umami). Japonský termín popisuje chuť, která se liší od obvyklých čtyř chutí sladké, slané, kyselé a hořké.

Jak zdravá je pasta miso

Fermentované potraviny jako kimchi, kombucha nebo miso obsahují probiotické bakterie mléčného kvašení, které mají mimořádně pozitivní vliv na zdraví střev a imunitní systém. Kromě toho je miso pasta nabitá vitaminy, železem, zinkem a hořčíkem.

Ale buďte opatrní! Bez ohledu na to, jak zdravé miso je, neměli byste ho zkonzumovat více než 6 gramů denně, protože je velmi slané.

Použití v kuchyni

Miso je považováno za přírodní zvýrazňovač chuti, který lze použít k dochucení mnoha různých pokrmů jako jsou polévky (Ramen), omáčky, salátové dresinky, marinády, tofu nebo zeleninové pokrmy.

Pasty nepotřebujete mnoho, i malá špička na noži stačí k tomu, aby se vaše jídlo proměnilo v opravdový chuťový zážitek.

Miso nikdy nevařte

Při používání miso je třeba pamatovat na jednu důležitou věc: pastu nesmíte nikdy vařit. Vařením zabíjíte cenné bakterie vytvořené během fermentace. Zahřívání navíc ovlivňuje chuť. Z tohoto důvodu by se polévka miso měla pouze ohřívat. K rozpuštění lze miso přidat do teplé až horké vody nebo přidat do pokrmu na závěr.

Zdroj: www.whattoeat.com, www.verywellhealth.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat