Prostreno.cz

Fast food si se zdravím ani trochu nerozumí

Máte chuť na něco z rychlého občerstvení? Pokud tam skutečně zavítáte, můžete si kromě snažených hranolek pochutnat i na zvýšeném riziku srdečních chorob, neplodnosti, cukrovky a deprese.

Nejen v České republice, i jinde ve světě mají fastfoody hodně silnou pozici. Jejich návštěvníci oceňují hlavně rychlý servis, jako pozitivum ale vnímají i dostupnost, která ukojí hlad i chuť na něco dobrého takřka v každém nákupním centru. Statistiky uvádějí, že se v těchto rychlých občerstveních stravuje zhruba 26 procent našinců. Někteří jen občas a výjimečně, jiní klidně i několikrát v týdnu. Do nepříznivé zdravotní pozice to ale může stavět všechny. S jakými riziky se nabízené hamburgery, smažené hranolky, kuřecí křidélka a plněné tortilly spojují? Kdekoho teď možná přejde humor.

Jedna z hlavních přísad – zvýšené riziko infarktu

Ano, je to dobré, šťavnaté a hlavně bez práce, shodují se příznivci fastfoodu. Odborníci ale varují, že časté docházky mohou pravděpodobnost kardiovaskulárního selhání vystřelit do nebezpečných hodnot. Důvodem je především vysoký podíl sodíku, který tamní pokrmy obsahují. Jeho nadbytek pak způsobuje dramatický nárůst krevního tlaku, což je rizikový faktor srdečních chorob. Všechny ty smažené dobroty si nevedou moc dobře, ani když jde o cholesterol. Tomu se zase dává za vinu ucpávání a tuhnutí tepen, čímž šance na infarkt ještě více narůstají.

Je libo nejen cukrovku? 

Smutnou pravdou je, že prakticky veškerý sortiment rychlého občerstvení bývá nabitý sacharidy a rafinovaným cukrem, proto může jeho pravidelná konzumace zapříčinit rozvoj diabetu 2. typu. A ještě to bohužel není všechno. Objevují se také názory, že milovníci fastfoodu mají hodně ztížené podmínky i co se týká schopnosti reprodukce. Mohou za to prý přídavky konzervačních a dalších pochybných látek, které narušují hormonální rovnováhu v těle.

Co sousto, to větší deprese?

Nikoho zřejmě nepotěší ani skutečnost, že v ohrožení tu není jen zdraví fyzické, ale i psychické. Spojitost mezi stravováním ve fastfoodu a zvýšeným rizikem depresí, a to dokonce o celých 51 procent, nalezla studie zveřejněná v magazínu Public Health Nutrition. Její autoři se domnívají, že čím více si tady lidé dopřávají, tím více hazardují se svojí duševní pohodou.

Zdroje: www.healthdigezt.com, www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120330081352.htm





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat