Prostreno.cz

Zdravotní nešvary vánočního cukroví

Letošní cena vánočního cukroví trhá rekordy kvůli drahým vstupním surovinám od cukru po mouku. I tak se ovšem mnozí nenechají odradit od svých nejoblíbenějších druhů. Ale všeho moc škodí. Víte, že vám cukroví může i ublížit?

Vánoční svátky jsou jednou za rok, to ví každý. Neobejdou se bez koled, dárků a pochopitelně i cukroví, které se dojídá celý leden. A právě to je špatně. Pravidelná konzumace lineckých koleček, vosích hnízd nebo vanilkových rohlíčků může negativně ovlivnit vaše zdraví. Proč?

Nasycený tuk

Začněme tím, že k základům většiny cukroví patří máslo neboli produkt živočišného původu, jež obsahuje zpravidla okolo 80–85 gramů tuků, a to tedy zejména nasycených. Nasycený tuk hraje hlavní roli ve vývoji vysokého cholesterolu. Vysoký cholesterol může vést k vysokému krevnímu tlaku, srdečním onemocněním a mrtvici. Navíc každý gram tuku tělu dodá 9 kalorií.

Cukry

Příliš mnoho cukru ve stravě vede k zubnímu kazu, přibírání na váze, cukrovce, srdečním chorobám a celkově špatné výživě, zvláště pokud cukroví po delší čas nahrazuje potraviny obsahující živiny a vitaminy. Odborníci říkají, že ženy a muži by neměli konzumovat více než 100 až 150 kalorií denně z cukru, a to už jen proto, že cukr může zasahovat do způsobu, jakým tělo bojuje s nemocí. Bakterie a kvasinky se jím živí, takže ve výsledku přebytek cukroví přispívá k oslabení imunitního systému, což se hlavně po Novém roce nehodí vůbec nikomu. Epidemiolog Rastislav Maďar totiž uvedl, že chřipková epidemie, kterou odborníci očekávají právě na začátku příštího roku, může být nejhorší za posledních 13 let.

Kalorie

V závislosti na druhu cukroví může jedna porce obsahovat velké množství kalorií. Podle časopisu Fitness mají některé oblíbené značky cukrovinek mezi 250 a 280 kaloriemi na porci, z čehož se pak někteří lidé v lednu hroutí. Kalorická strava vede k nadváze a obezitě a může způsobit vážné zdravotní problémy, včetně vysokého krevního tlaku, cukrovky, srdečních chorob a některých typů rakoviny. Jediným řešením je dávat si pozor na denní příjem kalorií, nebo už ty přijaté spálit pohybem. Mezi efektivní sporty, při kterých se rychleji hubne, patří cvičení s kettlebellem, veslování či skákání přes švihadlo.

Zdroje: www.atkins.com, www.livestrong.com, www.wikipedia.org





Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat