Prostreno.cz

Vitaminy nadupané kaki

Kdo někdy trávil dovolenou ve Španělsku, pravděpodobně zná kaki alespoň od vidění. Rozhodně ale stojí za to je vyzkoušet. Protože zralé kaki nejen příjemně a sladce chutná, ale nabízí také spoustu vitaminů!

Jak se sluší na ovoce, které je botanicky klasifikováno jako bobule, kaki roste na keřích nebo stromech, kde dozrává, až když je již většina plodů sklizená. Pak se svou oranžovou a lehce lesklou kůží lákavě zazáří na bezlistých větvích. Divoký tomel si může utrhnout každý ve Španělsku a Itálii, kdo tam jede na podzim na dovolenou – tato varianta většinou obsahuje 8–10 semen, která se nejedí. Jádra kaki, která jsou speciálně pěstována na velkých plantážích, jsou však speciálně vyšlechtěná, takže jsou obzvláště příjemná k jídlu.

Oranžová dužina zralého kaki chutná jako směs rajčat a meruněk, přesto je příjemně sladká. Nezralé kaki naproti tomu stále obsahují hodně tříslovin, a proto chutná hořce a kysele.

Jak zdravé jsou kaki?

Kaki se také těší obzvláště dobré pověsti jako zdroj vitaminů. Přestože kaki nemůže nabídnout velké množství vitaminu C (16 mg na 100 gramů), ovoce překypuje provitaminem A. Ve 100 gramech kaki najdete téměř 270 mikrogramů tohoto silového vitaminu pro zdravou pokožku, dobrý zrak a ochranu buněk před škodlivými látkami.

Nákup

Kaki není zrovna jednoduché – nezralé nechutná, ale zralé je extrémně citlivé na tlak a rychle se rozmačká. Při nákupu proto dbejte na to, aby byly plody baleny jednotlivě a chráněny proti tlaku. Je také důležité, aby skořápka vypadala bezchybně a neměla žádné hnědé skvrny nebo otlačeniny. Kaki je zralé, když se dužina třpytí skrz tenkou slupku skelným leskem.

Lahodné kaki si můžete vysadit i na zahradě nebo na balkoně. A nebojte se – nezničí se ani v mrazivých teplotách, protože je mrazuvzdorné až do -15 stupňů Celsia.

Tipy na přípravu kaki

Nejlepší je jíst zralé kaki přímo ze slupky – jednoduše je rozpulte a vydlabejte! Nedozrálá kaki jsou o něco pevnější a hodí se k plnění nebo krájení, například do exotického müsli, rafinovaných kaki dezertů s espresso krémem nebo do ovocného salátu. Velmi zralá kaki jsou ideální na pyré a pro čerstvé nápoje bohaté na vitaminy, jako je třeba lahodný koktejl z podmáslí.

Je nutné kaki loupat, nebo stačí jen umýt? Asi neexistuje jedna opověď. V zásadě je slupka dnes pěstovaných forem jedlá, takže ovoce stačí omýt, rozpulit, odstranit jádřinec jako u jablka a dužinu nakrájet na kousky. Pokud je na vás slupka moc tlustá, můžete ovoce samozřejmě oloupat. Případně můžete rozpůlit zejména velmi zralé plody a vydlabat dužinu jako kiwi.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 2 komentářů

Siraellen
29.01.2023
Jaromir Viktorin
17.01.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat