Prostreno.cz

Kuchyňská koření, která lze využít i na vlasy

Je na vaší hlavě hodně co zlepšovat? Kvalitu vlasů vyladí skořice, kmín nebo koriandr. Tyto druhy koření jsou za hubičku, účinky ale mají k nezaplacení!

Problémů s vlasy existuje celá řada. Někdo si stěžuje na pomalý růst a nadměrné vypadávání, zatímco jiného tíží lupy, naprostá absence obejmu i lesku, mastnota, suchost nebo lámavost. Jak své hřívě poskytnout profesionální péči, když je finanční rozpočet značně omezený? Sáhnout můžete do svých kuchyňských kořenek. Které druhy ochucovadel vlasům poskytnou první pomoc?

Skořice není nikdy dost

Svého času měla skořice srovnatelnou hodnotu se zlatem. Pro její uživatele i odborníky má ale obrovskou cenu i dnes. Toto koření lze přidat do mnoha pokrmů a zdaleka se to netýká jen těch sladkých. Samostatnou kapitolou jsou pak jeho zdravotní výhody, protože prokazatelně reguluje hladinu cholesterolu i triglyceridů, čímž přispívá k prevenci srdečních onemocnění. Snižuje také riziko Alzheimerovy choroby a rakoviny. Ale kosmetické přednosti má také! Protiplísňové a antibakteriální vlastnosti skořice léčí infekce pokožky hlavy a zastavují tvorbu lupů. Obsažené látky také přispívají k ochraně před nepříznivými vnějšími vlivy. Smíchejte špetku tohoto voňavého prášku s medem a trochou olivového oleje, čímž vznikne snadno aplikovatelná maska. Ta se nanáší před běžným mytím a nechává se působit alespoň půl hodiny.

Povolejte na pomoc kmín

Kmín se opravdu nezdá. Jeho drobná semínka jsou báječným zdrojem vitaminů a minerálů, proto se jeho pravidelným používáním dá docílit lepšího objemu i struktury vlasů. Tuto ingredienci nelze podceňovat! Zabraňuje totiž lámavosti, navrací lesk, předchází třepení konečků a vyživuje vlasové kořínky, čímž napomáhá růstu. Taktéž usměrňuje hyperaktivitu mazových žláz, což ocení jedinci, kterým se kštice více mastí. Rozemletý kmín smíchejte s vejcem, bílým jogurtem nebo kokosovým olejem a po zhruba 20 minutách od aplikace vymyjte veškeré pozůstatky.

I koriandr je na vaší straně

Věřte, nebo ne, účes dokáže vyladit také koriandr. I ten hřívě dodává lesk a sílu! Má také skvělé detoxikační schopnosti a navíc zklidňuje podrážděnou pokožku hlavy. Můžete ho naložit do oleje a získáte parádní masu. Anebo ho jednoduše zalijte vodou a oplachujte si hlavu vychlazeným koriandrovým čajem.

Zdroje: www.makeupandbeauty.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28887086/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29258915/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27253180/





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat