Prostreno.cz

Pomocí chůze budou kila strmě padat dolů

Nesnášíte sport, ale rádi byste do svého každodenního života začlenili více pohybu? Tak se jděte projít! Pouhá půlhodina denně dokáže nastartovat váš metabolismus a dlouhodobě shodit kila. 

Už vám po práci nebo celodenní starosti o rodinu nezbývá čas na cvičení? Nejste v tom sami! Vlastně je to případ většiny z nás, protože každodenní život často vyžaduje energie až příliš. Abyste zhubli ale nemusí jít vždy jen o vytrvalostní sporty nebo posilovnu. Už procházkou na čerstvém vzduchu můžete dosáhnout velkých výsledků.

Jak zhubnout chůzí

Těžké tréninky vás nebaví? Žádný problém! Půlhodinová procházka pětkrát týdně stačí ke spalování kalorií. Pokud chůzi postupně zařadíte do svého každodenního života, snáze zhubnete a uděláte něco pro své zdraví. Protože pravidelné procházky posilují nejen kardiovaskulární, ale i imunitní systém a mohou předcházet nemocem. Tělo spotřebuje přibližně 280 kalorií (kcal) za hodinu – a to způsobem, který nezatěžuje klouby (1).

Abyste spálili opravdu co nejvíce kalorií, snažte se chodit svižně. Pro hubnutí při chůzi se doporučuje rychlost 5 až 6 km/h (2).

Zařaďte pohyb do každodenního života

Nejlepší je spojit chůzi s procházkou se psem, pochůzkami nebo procházkou po parku s dítětem, zatímco to jede vedle vás třeba na odrážedle nebo na kole. Dobře můžete také začlenit navíc pár kroků do každodenního života, když vystoupíte z autobusu o zastávku dříve a zbytek cesty dojdete pěšky. Toto je rychlý a snadný způsob, jak přidat více pohybu do vašeho života – den za dnem a týden za týdnem, aniž byste si to uvědomovali (3).

Běhání nebo chůze – co je lepší?

Které tempo je lepší, záleží především na vaší osobní kondici. Pokud například trpíte silnou obezitou, problémy s klouby nebo jste se tématem sportu nikdy příliš nezabývali, je procházka první volbou, jak začlenit více pohybu do každodenního života. Budete-li chodit pravidelně na procházky, časem budete fit. Nejen, že můžete chodit mnohem delší vzdálenosti, můžete také trochu zrychlit tempo. Pokud hledáte novou výzvu, můžete například pomalu přistoupit k běhání (3).

Taková procházka je zvláště účinná, pokud chodíte rychle a k chůzi zapojíte i ruce – podobně jako při nordic walkingu (4). Pokud zkombinujete své rychlé procházky s krátkými fázemi běhání, výrazně zvýšíte spotřebu kalorií: Jděte pět minut, dvě minuty běhejte a znovu zopakujte. Rychlá chůze v kombinaci s výstupem do schodů je také účinná, pokud chcete zvýšit spotřebu kalorií.

Hubnutí po těhotenství

I během těhotenství jsou pravidelné procházky dobrý nápad, abyste zůstali zdraví a fit. Po porodu je procházka na čerstvém vzduchu nejlepším způsobem, jak tělu postupně dodat opět sílu. Zrychlí se metabolismus a sport, který jako sport vůbec nevypadá, vám pomůže zhubnout. Pro maminky s miminky nebo malými dětmi je tento druh pohybu ideálním způsobem, jak se po porodu opět aktivizovat – bez přílišné zátěže organismu. Dítě vozíte v kočárku před sebou nebo nesete v šátku, takže v obou případech máte ještě zátěž navíc (5). Velmi praktické!

Spalovat kalorie je snadné

U cvičení a spalování kalorií se nemusíte vždy potit! Zejména v každodenním životě lze snadno zvýšit fyzickou kondici jednoduchými prostředky a udělat pro své zdraví a pohodu hodně. Stručně řečeno: Pohyb na čerstvém vzduchu je dobrý a procházka je zdravý, šetrný způsob, jak cvičit a zůstat fit (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8938141/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8840715/, (3) názor autora, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23253654/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4509670/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat