Prostreno.cz

Ani v zimě nepodceňujte pitný režim

Horka už jsou dávno za námi, možná proto lidé mají pocit, že v zimních měsících nemusí tolik pít. Opak je však pravdou. Co všechno hrozí, pokud si příjem vody přestanete hlídat? O tyhle čtyři věci určitě nestojíte!

Tělo dospělého člověka tvoří přibližně 60-75 % vody, což znamená, že organismus H₂O nutně potřebuje k tomu, aby mohl regulovat tělesnou teplotu, promazávat klouby, zvlhčovat tkáně v očích, nosu a ústech a vyplavovat odpadní látky. Bohužel, mnoho lidí pitný režim v zimě podceňuje a navíc jej ohrožuje alkoholem (svařeným vínem, grogem, horkou medovinou a dalšími podobnými nápoji).

„Lék“ na zkřehlé tělo

Alkohol je totiž vazodilatátor, který rozšiřuje krevní cévy a zvyšuje průtok krve. Tyto účinky způsobí, že se tělo zahřeje, ačkoli ve skutečnosti nezvýší svoji tělesnou teplotu. Alkohol tlumí sekreci antidiuretického hormonu (hormon, který hlídá množství tekutiny v těle). Proto se organismus při pití alkoholu odvodňuje a ztrácí i minerály, a to většinou do 20 minut od konzumace (1). Také platí, že ústřední vytápění vede ke zvýšeným ztrátám vody už jen v důsledku dýchání. Obecně by ženy měly vypít 2,7 litru vody denně a muži 3,7 litru vody denně. Část z tohoto doporučovaného množství však lze přijmout prostřednictvím potravin. (Mnoho ovoce a zeleniny obsahuje 90 až 95 % vody.) Pakliže tělo trpí nedostatkem vody, dává to najevo především těmito čtyřmi způsoby.

Bolesti hlavy

Pokud jste dehydrovaní, může se stát, že budete častěji trpět bolestmi hlavy. Jedna studie zjistila, že dehydratace způsobuje hypertonicitu mozku, která vede ke stavu zvanému „dehydratace mozku“ (2). To znamená, že struktury v mozku, krevní cévy a oblasti mozku, které cítí bolest, se stávají pevnějšími kvůli ztrátě vody, jež zvyšuje tlak na tyto oblasti a způsobuje bolesti hlavy.

Únava

Dehydratace je spojována s únavou (3). Již malý úbytek vody v těle vede k výraznému snížení intenzity cvičení, křečím ve svalech a zažívacím potížím. Dehydratace organismu podle výzkumů také ovlivňuje náladu: způsobuje bolest hlavy a únavu, zhoršuje soustředění, vyvolává úzkost a napětí

Mozková mlha a zmatek

Metaanalýza zjistila, že dehydratace, která vede ke ztrátě 2 % nebo více tělesné hmoty, způsobuje celou řadu špatných kognitivních výsledků (4), ke kterým patří pomalejší reakční časy, zhoršená kontrola motoriky, méně přesná krátkodobá paměť, ale i mozková mlha.

Kožní problémy

Někoho možná překvapí, že dehydratace může být problémem i pro pokožku. Ve skutečnosti je však právě pleť jedním z hlavních orgánů negativně ovlivněných sníženým příjmem tekutin. Studie ukazují, že dehydratace způsobuje kožními problémy, jako je suchost a drsnost pleti (5). Mezi další důsledky nízkého příjmu vody patří i tmavá moč, zvýšená žízeň a sucho v ústech, tak pozor na to.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6826793/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8280611/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19093692/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29933347/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4529263/





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat