Prostreno.cz

Sezonní potraviny v prosinci

Růžičková kapusta, polníček, hrušky, červená řepa a další – i v prosinci stále můžete nakoupit čerstvé potraviny v udržitelné kvalitě.

Co roste v prosinci? Abyste neztratili přehled o velkém výběru, ukážeme vám, co můžete v prosinci nakoupit z regionálního pěstování a které potraviny jsou dostupné jako skladové položky.

Sezonní saláty a bylinky

Čekanka

Hořčiny, které obsahuje, jsou požehnáním pro žaludek a střeva, proto by měl častěji skončit na talíři. Je k dispozici čerstvá od října do dubna.

Polníček

Polníček má nejen tu výhodu, že je k dostání i v zimě u regionálních zelinářů, ale stojí za to i jeho obsah. Vitaminy poráží všechny ostatní saláty: Žádná jiná odrůda neobsahuje tolik vitaminu C jako silné zelené listy. 

Rozmarýn

Každý, kdo ucítí intenzivní, nakyslou vůni rozmarýnu, se okamžitě cítí jako na slunném jihu, kde se aromatická bylina dodnes používá k dochucení ryb, masa a drůbeže.

Sezonní zelenina

Kapusta

V prosinci ještě najdete poslední kousku této vitaminové bomby. Vláknina vás zasytí na dlouhou dobu a boduje také množstvím bílkovin, vitaminů C, E a A a vápníku.

Žampiony

Jsou to šampioni mezi houbami: žampiony! Chovatelská varianta je dostupná celoročně a může skončit na jídelníčku častěji, protože obsahuje minerály, bílkoviny a vitaminy ze skupiny B. Kromě toho jsou žampiony velmi nízkokalorické.

Brambory

Hlízy, na které se v USA mračí jako na výkrmy, jsou vlastně opravdové zeštíhlovače, takříkajíc přírodní „light produkty“. Brambory připravené bez tuku dodají málo kalorií, a přesto vás příjemně a na dlouhou dobu zasytí. Tento měsíc jsou čerstvé skladem.

Kořen celeru

Nutno uznat, že se svou tmavou a vrásčitou slupkou celer ani na druhý pohled nevypadá jako kulinářská lahůdka. Ale zevnějšek klame, jako často, protože kulatá a často těžká zelenina je ve všech ohledech pěkně tvrdá. 

Mrkev

Zatímco u domácích pěstitelů je k dostání po celý rok, venkovní sortiment je dostupný pouze od července do listopadu. Mrkev jezte vždy s trochou oleje nebo společně s ořechy. Jedině tak dokáže tělo vstřebat betakaroten rozpustný v tucích obsažený v zelenině. 

Pastinák

Kořenová zelenina se u nás vrací do módy teprve pár let. Chutnají lehce nasládle, oříškově a příjemně pikantně. Silice obsažená v pastináku působí kromě typické kořenité chuti i mírně antibakteriálně. S přibližně 18 miligramy na 100 gramů pastinák přispívá k naší denní potřebě vitaminu C. Zelenina také obsahuje vitamíny skupiny B a minerály, jako je draslík, zinek a fosfor. 

Ředkev

Je k dispozici v různých barvách a tvarech. V závislosti na odrůdě a sezóně se liší pikantní a štiplavou chutí kořene. Díky nízkému obsahu tuku a kalorií je tato zelenina perfektní svačinkou pro ty, kteří si hlídají postavu. Ředkvičku, kterou máme skladem od prosince do února, nakrájejte na tenké plátky, posypte solí a vychutnejte si ji ke svačině! 

Špagetová dýně

Špagetová dýně obsahuje dostatek draslíku a kolem 92 procent vody, proto stimuluje činnost ledvin a močového měchýře a zároveň přirozeně odvádí vodu. Protože špagetová dýně také neobsahuje téměř žádný tuk a jen málo kalorií, je ideální nízkosacharidová alternativa k normálním těstovinám obsahujícím sacharidy. 

Zelí

Smažené, gratinované, syrové v salátu nebo vařené – zelí lze v kuchyni použít různě. Jeho křupavé, křehké listy jsou mnohými oblíbené, protože chutnají lehce sladce. Samotná porce (asi 200 gramů) hlávkového zelí dokáže pokrýt denní potřebu vitaminu C.

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta je skutečnou pochoutkou pro žaludek, protože balastní látky v růžičkové kapustě jsou dobré nejen pro trávení. Zajišťují také dlouhotrvající sytost; dokážou vázat tuk a tím napomáhat k udržení štíhlosti.

Cibule

Ať už je červená, hnědá nebo bílá, velká nebo malá: cibule je opravdu zdravá, protože dodává tělu také vitaminy ze skupiny B, zejména vitamin B6, který je důležitý pro nervový a imunitní systém. Cibule také obsahuje dostatek vitaminu C a draslíku. 

Červená řepa

Nádherná barva je nízkokalorická výplň žaludku. Betacyanin, pigment v červené řepě, má antioxidační účinek, a proto může chránit buňky těla před rakovinou. Obsahuje také některé další živiny, jako je vláknina, železo, vitamíny C a B a draslík. Dá se využít mnoha způsoby. Vyzkoušejte ji i ve sladkých receptech!

Pórek

Pórek obsahuje mnoho živin, zejména v zelené části. Poskytuje beta-karoten, zinek a fluor. Také zatížení hnojivy je poměrně nízké. Je tedy ideální pro hojné využití v prosinci, kdy si ho můžete koupit stále čerstvý.

Kořen petržele

Tato hlíza se dlouhou dobu používala pouze jako polévková zelenina a chutná pikantně a silně po petrželce. Éterické oleje, které obsahuje, činí zeleninu – na rozdíl od jiné zimní zeleniny – zvláště stravitelnou a podporují funkci ledvin. Dobrý důvod je letos vyzkoušet, ne?

Sezonní ovoce a ořechy

Kaštany

Na rozdíl od všech ostatních ořechů obsahuje sladká dužina kaštanů značné množství vitaminu C: vždyť 100 gramů jej přivede na 27 miligramů – to je zhruba tolik, jako má medový meloun a více než například bezinky.

Vlašský ořech

Vlašské ořechy jsou dokonalou potravou pro mozek, protože díky velkému množství různých vitaminů B posílí vaše nervy – můžete tak mít přehled a zůstat v klidu i ve stresových situacích.

Šípek

Šípky mají kyselou chuť a mají neuvěřitelně vysoký obsah vitaminu C. To je zvláště užitečné, protože šípky dozrávají přesně v ročním období, kdy potřebujeme dobrý imunitní systém. 

Hruška

V prosinci hraje hruška vedle jablka jen vedlejší roli, ale některá jídla lze hruškami ještě doladit. Hrušky bodují vysokým množstvím vlákniny a jsou snadno stravitelné. 

Jablka

Jablka nejen báječně chutnají, ale jsou také opravdu zdravá a extrémně všestranná při vaření a pečení. S 18 až 30 miligramy vitaminu C na 100 gramů (v závislosti na odrůdě) jablka také přispívají značným množstvím k naší průměrné denní potřebě 100 miligramů. 

Lískový oříšek

Věděli jste, že lískové ořechy jsou opravdové vitaminové bomby? Již pouhých 50 gramů malých oříšků pokryje celou denní potřebu vitaminu E. Dostatečný přísun vitaminu je důležitý, protože zajišťuje zdravé vlasy, dobrou pokožku a optimální ochranu buněk.

Zdroj: www.eatsmarter.de/ernaehrung/gesunde-lebensmittel/saisonkalender-dezember





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat