Prostreno.cz

Mozzarella je nesmírně zdravá

Rajče s mozzarellou je prostě vynikající. Sýrová klasika je známá svou jemnou chutí. Ale jak zdravá je mozzarella skutečně? Víme, co obsahuje, kolik má kalorií a zda je vhodný i při hubnutí. 

Tohle chutná jako Bella Italia! Mozzarella se stala nepostradatelnou součástí našeho života a už to není jen surovina výhradně klasických italských jídel nebo salátů. Rajčata a mozzarella s trochou bazalky jsou také na prvním místě našeho seznamu nejjednodušších a nejchutnějších jídel ze středomořské země. 

Jak zdravý je ale krémový sýr z jihu skutečně a měli byste ho konzumovat i v těhotenství? Prozradíme vám, co mozzarella umí a odkud se bere ta jemná chuť. 

Z čeho se vyrábí mozzarella 

Konvenční mozzarella se obvykle vyrábí z kravského mléka. Jde o druh smetanového sýra, který se vyrábí tzv. procesem filata. Sýřenina se přelije horkou vodou a poté se hněte a táhne, dokud se nedá natáhnout do vláken. Poté se dlouhé prameny odstřihnou, což v italštině znamená „mozzare“, a uchovávají se ve vlastním nálevu nebo syrovátce. 

Jaké odrůdy existují

Tradičně se mozzarella vyrábí z buvolího mléka. Obvyklý sýr v supermarketu se ale ve většině případů skládá z kravského mléka a je také levnější. Největší rozdíly jsou v chuti a konzistenci. Buvolí mozzarella má obzvláště krémové jádro a chutná aromatičtěji, protože má vyšší obsah tuku. Mozzarella z kravského mléka je tužší a také jemnější na chuť.

Mimochodem, buvolí mozzarella s pečetí DOP musí pocházet z Kampánie, regionu v jižní Itálii. Dalšími známými odrůdami jsou Burrata, Fior di latte, Mozzarella affumicata nebo Bocconcini. 

Obsah tuku 

Mozzarella má obzvláště vysoký obsah tuku, který se u buvolí mozzarelly pohybuje kolem 50 % a u mozzarelly vyrobené z kravského mléka kolem 45 %. Pokud chcete použít nízkotučnou variantu, můžete během diety použít mozzarellu se sníženým obsahem tuku. S odlehčenou verzí můžete ušetřit až 80 kcal na 100 gramů. 

Počet kalorií

Mozzarella má asi 280 kalorií na 100 gramů. Ve srovnání s tvrdými sýry je ve skutečnosti spíše nízkokalorický a netučný. Vzhledem k vysokému obsahu tuku však není příliš vhodný, pokud držíte dietu a hledáte nízkotučnou dietu. 

Bohatá na bílkoviny 

Výhoda mozzarelly? Je to opravdová proteinová bomba, protože už 100 gramů mozzarelly obsahuje téměř 20 gramů bílkovin. Mozzarella obsahuje také hodně vápníku a důležité vitaminy A, E a B. To je dobré pro zdraví, zuby a kosti. 

 

Sacharidy 

Se 3 gramy na 100 gramů má mozzarella poměrně nízký obsah sacharidů, a proto je vhodná i v případě, že držíte nízkosacharidovou dietu. Nízkým podílem sacharidů ji lze přirovnat k sýru feta.

Uhlíková stopa 

Vzhledem k tomu, že pro tučný smetanový sýr je zapotřebí obzvláště velké množství mléka, nedaří se mu bohužel tak dobře z hlediska klimatické rovnováhy. Dlouhé přepravní trasy také zvyšují hodnotu CO₂.

Jak zdravá je tedy mozzarella?

Celkově si sýr mozzarella vede relativně dobře a rozhodně se dá označit za zdravý. Má vysoký obsah bílkovin, relativně nízký obsah sacharidů a jeho tuky jsou zdravé tukové sloučeniny. Chcete-li jej používat při dietě nebo při hubnutí, měli byste stále používat verzi se sníženým obsahem tuku. Skvěle se však hodí jako náhrada jiných tvrdých sýrů v jídelníčku.

Jak dobrá je mozzarella během těhotenství?  

U mozzarelly se názory liší, protože za určitých okolností by se smetanový sýr v těhotenství konzumovat neměl. Pokud se jedná o sýr ze syrového mléka, měly by se mu nastávající maminky vyhnout, protože může obsahovat nebezpečné patogeny jako je listerie, která může vést k infekci. A také to může být pro miminko nebezpečné.

Klasická buvolí mozzarella se obvykle skládá z nepasterizovaného syrového mléka. Těhotné ženy mohou bez váhání konzumovat balenou mozzarellu vyrobenou z ohřátého kravského mléka. Pro jistotu byste v těhotenství měli ale vynechat sýr z pultů s čerstvými potravinami nebo mozzarellu v bufetech. Jakmile se však sýr uvaří nebo upeče, všechny potenciální patogeny tím zabijete. Pizzu s mozzarellou si proto můžete vychutnat i v těhotenství. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5643830/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat