Prostreno.cz

Nebezpečí ukryté v citrusových plodech

Po ránu milujete kávu a pomerančovou šťávu? Pak zbystřete! Vyšší příjem citrusových plodů podle nejnovějších vědeckých zjištění nahrává rakovině kůže!

Citrusové plody, které se pěstují po celém světě, se uznávají jako jedny z nejvíce konzumovaných plodů z hlediska energie, živin a doplňků zdraví. A co víc, řada těchto plodů se nejen v asijských zemích používá k léčbě nemocí. Citrusové plody jsou dobrým zdrojem vitaminu C. Kromě toho bývají bohaté na další makroživiny, včetně cukrů, vlákniny, draslíku, folátu, vápníku, tiaminu, niacinu, vitaminu B6, fosforu, hořčíku, mědi, riboflavinu a kyseliny pantotenové. Pomeranče, citrony a další šťavnaté ovoce z této skupiny mají dobré antioxidační schopnosti, zejména díky fenolickým sloučeninám (1). Než se však vydáte do kuchyně pro velkou sklenici osvěžujícího nektaru, podívejte se na tato šokující zjištění vědců, která nikomu nerozjasní den.

Melanom. Kde se vzal?

Rozsáhlá studie Brownovy univerzity, která se zabývala stravovacími návyky více než 100 000 Američanů (2), objevila neočekávanou souvislost mezi vysokou konzumací citrusů  konkrétně celého grapefruitu a pomerančové šťávy  a rizikem melanomu, nejnebezpečnější formy rakoviny kůže. Vědci zjistili, že u 1 840 účastníků studie se vyvinul melanom a že ti, kteří konzumovali citrusové ovoce nebo šťávu 1,6krát denně, měli o 36 procent vyšší riziko rakoviny než ti, kteří citrusové plody přijímali méně než dvakrát týdně. Porce byla definována jako polovina grapefruitu, jeden pomeranč nebo menší sklenice šťávy.

Na slunce ne!

Autoři, jejichž závěry zveřejnil odborný časopis Journal of Clinical Oncology, se domnívají, že toto spojení může být způsobeno vysokými hladinami něčeho, co se nazývá furokumariny, které se nacházejí v citrusových plodech. Tyto látky jsou produkovány rostlinami jako obranný mechanismus a jsou fotoaktivní, což znamená, že jejich toxicitu zvyšuje ultrafialové záření. Vinou toho je pokožka citlivější na sluneční záření.

Nakolik to brát vážně?

Zjištění byla nezávislá na věku a dalších faktorech včetně kouření cigaret, konzumace alkoholu a dalších faktorů životního stylu spojených s rakovinou. Shaowei Wu, hlavní autor studie a postdoktorandský výzkumný pracovník z výše uvedené univerzity ve svém prohlášení uvedl, že ti, kdo konzumují hodně grapefruitu nebo pomerančové šťávy, by měli být obzvláště opatrní, co se týče dlouhodobého vystavení se slunci. Na druhou stranu, Marion Nestle, profesorka výživy, potravinových studií a veřejného zdraví z Newyorské univerzity, vyjádřila v rozhovoru skepsi k závěrům této studie. Podle ní je počet případů malý a rizika citrusů nejsou čistě závislá na dávce. Osobně by se prý více bála alkoholu nebo cigaret.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690266/, (2) www.ews.brown.edu/articles/2015/06/citrus






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat