Prostreno.cz

Potraviny pro zdraví štítné žlázy

Štítná žláza potřebuje především jod, aby správně fungovala a produkovala dostatek hormonů pro potřeby těla. Kde a v čem ho hledat a které další živiny štítná žláza vyžaduje? Je mezi nimi i obyčejný bílý jogurt!

Pokud nepřijímáte dostatek jodu, riskujete třeba hypotyreózu. Tedy nejen to. Jakmile nejsou splněny požadavky na jod, štítná žláza nemusí být schopna syntetizovat dostatečné množství hormonů štítné žlázy. Výsledná nízká hladina hormonů v krvi je pak hlavním faktorem odpovědným za řadu funkčních a vývojových abnormalit.

Ač se to nezdá, nedostatek jodu bývá významnou příčinou duševních vývojových problémů u dětí, včetně důsledků na reprodukční funkce a snížení úrovně IQ u dětí školního věku (1). Důsledkem nedostatku jodu v těhotenství je narušená syntéza hormonů štítné žlázy u matky a plodu. Nedostatečný přísun hormonů štítné žlázy do vyvíjejícího se mozku může mít za následek i mentální retardaci.

Většina lidí nemá problém s dostatečným příjmem jodu, protože solí – a stolní sůl je jodizovaná. Není to však pravidlo. Kdo bude chtít množství přijímaného jodu a dalších nutných navýšit, měl by jíst tyhle dobroty.

Mořské řasy

Mnoho druhů mořských řas je přeplněných jodem, ale toto množství se může velmi lišit. Obecně se však doporučuje jeden salát z mořských řas týdně. Příliš mnoho jodu totiž může být pro štítnou žlázu stejně škodlivé jako jeho nedostatek. Směle se postará třeba o narušenou autoimunitu štítné žlázy (2).

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky obsahují v průměru 85 mcg jodu na šálek. Dobrým zdrojem je obyčejný nízkotučný nebo řecký jogurt. Ten tvoří asi 50 % denního příjmu jodu. Nemáte-li jogurty po ruce, dejte přednost šálku nízkotučného mléka.

Para ořechy

Para ořechy v sobě ukrývají další živinu, která pomáhá regulovat hormony štítné žlázy: selen. Právě on může pomoci odvrátit dlouhodobé poškození štítné žlázy a podle všeho stačí jeden kus denně. Ostatně, příliš mnoho selenu kazí dech, přispívá k vypadávání vlasů (3), změnám v barvě nehtů, únavě, zvracení a dokonce i k srdečnímu selhání.

Kuřecí a hovězí maso

I zinek je klíčovou živinou pro fungování štítné žlázy. Příliš málo tohoto minerálu vede k hypotyreóze. K zásobárnám zinku pak patří kuřecí a hovězí maso, ryby a korýši.

Vejce

Jedno velké vejce obsahuje asi 16 % doporučovaného množství jódu – a 20 % denní potřeby selenu, což z vajec dělá superpotravinu štítné žlázy. A čemu se naopak vyhnout?

Nevhodné potraviny

Pakliže chcete svoji štítnou žlázu udržovat v kondici, vyhýbejte se lepku, zpracovaným potravinám a rychlému občerstvení. Ani z jednoho nic dobrého nekouká.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074887/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30891786/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5939011/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat