Prostreno.cz

Doporučení ohledně konzumace zeleniny začínáme brát vážně

V minulosti jsme zeleninu moc nekupovali ani nejedli, což se teď zásadně změnilo. Stojí za tím motivace ke zlepšení našeho zdraví? Prý ne, důvodem jsou spíše obavy z klimatických změn!

Proč jíst zeleninu? Kdybychom tuto otázku položili odborníkům, s největší pravděpodobností by nám odpověděli, že obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, které se podílejí na sníženém výskytu nádorových, kardiovaskulárních i metabolických onemocnění. Možná by zmínili i skutečnost, že je tato skupina potravin dobrým zdrojem vlákniny, která se hodí nejen při hubnutí. A docela jistě by nás nezapomněli informovat o tom, že pravidelná konzumace zeleniny souvisí s delší životností.

Zdroj živin, nad kterým se ohrnuje nos

Ano, o tomhle všem jsme slyšeli už nesčetněkrát. Ale to je tak asi všechno. Snad ze všech dosavadních výzkumů na toto téma vyplynulo, že zeleniny jíme zoufale málo, a navíc nepravidelně, čímž se o jmenované benefity ochuzujeme. Dát si pět porcí denně, jak je doporučováno? To je pro nás nadlidský úkol! Přesně taková byla doteď situace. Ale vypadá to, že se vše v dobré obrací a nepříliš oblíbené zelenině začínáme přicházet na chuť. Prokázala to nedávná studie, kterou si u mezinárodní agentury pro průzkumy trhu OnePoll objednala korejská společnost Jongga Kimchi, která se specializuje na výrobu kvašených produktů.

Bez brokolice už ani ránu!

Její poznatky sdělují, že se zelenina v našich nákupních košících objevuje stále častěji, což je ve srovnání s minulostí skutečný posun. Dle jejích autorů mezi nynější nejvyhledávanější druhy patří brambory, brokolice, zelí, rajčata, papriky a batáty. Závěry také prokázaly, že si každý čtvrtý člověk zeleninu oblíbil natolik, že si bez ní běžný nákup neumí představit. Co takový obrat? O zdraví možná ani tolik nejde. Důvod je zřejmě úplně jiný! Tato studie totiž odhalila, že se celých 97 procent jedinců obává klimatických změn, které mohou mít na rozmanitost, kvalitu a hlavně dostupnost zeleniny hodně negativní vliv. Takže raději ji koupit teď, dokud je a dokud chutná, jak má? Asi..

Zdroje: www.nypost.com, www.jonggaglobal.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat