Prostreno.cz

Pomoc, už zase mám chuť na sladké!

I když se usilovně snažíme o zdravý způsob stravování, čas od času nás postihne přímo posedlost něčím sladkým. Jak s touto touhou bojovat, aniž bychom úplně pošlapali svá výživová předsevzetí?

Důvodů, proč máme občas pocit, že zahyneme, pokud okamžitě nespořádáme tabulku čokolády, maxi balení bonbonů nebo každou sušenku v okolí několika kilometrů, je řada (nedostatek cukru ve stravě, menstruační cyklus, „prostě mi to chutná“…). I když se nám podaří nějakou dobu bojovat a odolávat, většinou nakonec podlehneme a pak začínají orgie plné nezdravého a kalorického přejídání.

Jak se takovýmto situacím vyhnout? Zkuste se doma namísto klasické mléčné čokolády, sušenek apod. zásobovat spíše zdravějšími sladkostmi. Ano, jsou také velmi energetické, ale alespoň z nich získáme i něco jiného než jen prázdné kalorie.

Takže na co nezapomenout?

Sušené ovoce

Je pravda, že některé sušené ovoce se prodává ještě slazené navíc, ale když si dáte při nákupu pozor a pečlivě si přečtete etiketu, určitě objevíte balíček, v němž na vás přidaný cukr nečíhá. I takové ovoce je v sušeném stavu velmi sladké, takže se nebojte, že by vaši úpornou chuť na sladké nedokázalo utěšit.

Jeho výhody jsou oproti bonbonům a spol. jednoznačné – dopřejete tělu vlákninu a nějaké ty vitaminy s minerály.

Müsli tyčinka

Samozřejmě i ona má kalorií na rozdávání, ale na druhou stranu – obsahuje vlákninu a spoustu vitaminů a minerálů. Kromě chuti na sladké utiší i hlad, takže vyřešíte dvě nepříjemné situace jednou…tyčinkou. Neměli byste jich sníst moc, spíše by měly představovat jakousi krabičku poslední záchrany, ale když už ji posvačíte, není třeba si nic vyčítat.

Ovocný jogurt

Pokud sáhnete při snaze o utišení chutě na sladké po jogurtu, neodbývejte se tím bez cukru a dejte si pozor, abyste doopravdy koupili jogurt (pokud se výrobek jmenuje jinak, tedy nemá slovo „jogurt“ přímo v názvu, zpozorněte – a pro jistotu si u všech přečtěte etiketu). V ovocném jogurtu najdete kvalitní bílkoviny, „přátelské“ bakterie a díky ovoci i nějaký ten vitamin. A samozřejmě nesmíme zapomenout na vápník!

Hořká čokoláda

Poslední dobou se její „zdravost“ lehce přeceňuje. Tedy ne že by kvalitní hořká čokoláda zdravá nebyla, ale nesmí se to s ní přehánět („to nevadí, že je to tak kalorické, přece psali, že je to zdravé“). Protože upřímně řečeno, kalorií má čokoláda bez ohledu na tolik ceněné antioxidanty pořád spoustu. Takže si z ní uždíbněte vždy jen malý dílek (pokud si nevěříte, kupte si malé balení – např. jedna nejmenovaná drogerie nabízí velmi kvalitní čokoládu v miniaturních porcích).

To nejlepší nakonec

Naučte se zvládat chuť na sladké tím nejjednodušším (a nejzdravějším) způsobem – mějte doma vždy po ruce zásobu čerstvého ovoce! Není tak kalorické jako výše nabízené varianty a je opravdu zdravé!
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat