Prostreno.cz

Co jíst před a po darování krve

Rozhodli jste se, že začnete darovat krev? Výborný nápad! Nejdřív si ovšem sepište seznam, co můžete a měli byste jíst před a po odběru.

Podle Českého červeného kříže počet dárců krve evidovaných v nemocničních transfúzních zařízeních činí 233 tisíc. Darování je přitom bezpečné. Všechny materiály jsou sterilní a použité pouze jednou. Nemůžete dostat žádnou infekční chorobu, navíc získáte bezplatnou fyzickou kontrolu tlaku, tělesné teploty či hladiny hemoglobinu. Z těchto vyšetření je možné odhalit četné zdravotní problémy. Mnoho lidí však tápe, co před a po odběru krve jíst. Patříte-li k nim, bude se vám hodit tento srozumitelný přehled.

Jídlo před odběrem

Vyhněte se tučným jídlům – hamburgerům, zmrzlině, hranolkům, a dokonce i „dobrým, tučným“ potravinám, jako je avokádo. Váš vzorek bude testován na infekční onemocnění (HIV a hepatitidu C). Potraviny s vysokým obsahem tuku ovlivňují výsledky testů na několik hodin po požití. V tomto případě bude vaše krev vyřazena a snaha přijde vniveč.

Den před zákrokem naopak zvyšte spotřebu vitaminu K. Ten je k mání v brokolici, růžičkové kapustě, eidamu nebo sušených švestkách. Vitamin K napomáhá při srážení krve (1), zlepšuje citlivost na inzulín a podporuje mozkové funkce. Dále platí, že alkohol je 48 hodin před odběrem krve tabu. Místo něj pijte hodně vody, odpočívejte – hodně spěte (7–8 hodin). Budete potřebovat energii.

Jídlo po odběru

Při odběru se posaďte, relaxujte a zhluboka dýchejte. Dýchání zklidní váš nervový systém a obohatí erytrocyty kyslíkem. S největší pravděpodobností ve zdravotnickém zařízení dostanete džus, sušenky nebo jiné občerstvení. Po odběru krve je důležité nejen jíst potraviny bohaté na vitaminy a minerály, ale také byste měli následující 2 dny pít tekutiny navíc.

Vyhněte se kouření a alkoholu (po dobu 24 hodin). Žádné zvedání těžkých břemen nebo intenzivní kardio po dobu 24-48 hodin. Můžete chodit na dlouhé procházky a dělat jógu nebo jemné protahování. Na vrcholu seznamu potravin k jídlu po darování krve jsou produkty bohaté na železo: ryby, drůbež, libové maso, černé fazole, špenát, chřest, vejce.

Železo napomáhá tvorbě hemoglobinu. Je také velmi důležité při hojení poranění měkkých tkání, pomáhá rozkládat bílkoviny a podporuje růst (2). (Po darování krve se doporučuje jíst potraviny bohaté na vitamin C, které zvyšují vstřebávání železa.) A co dalšího preferovat?

Ořechy jako dokonalá svačina

Vitamin B12 je nezbytný pro vývoj červených krvinek a podporu regenerace nervových buněk. Nalézt se dá v houbách, ovšem obsahují ho i sardinky, jehněčí maso, sýr feta, tvaroh, vejce a nutriční kvasnice. Vhodný je i vitamin B6 a folát. Vybrat si můžete arašídy, mandle, kešu a vlašské ořechy.

I tekutá strava se počítá

Odstraněním červených krvinek se z těla odstraní železo, které pomáhá přenášet kyslík. To, co sníte po krevním testu, však urychlí vaše zotavení. Můžete si doma připravit šťávy, jež jsou silné a rychle se vstřebávají. Šťávy poskytují okamžitou výživu – léčí a revitalizují. Do odšťavňovače vhoďte trochu špenátu a hlávkového salátu a poté přidejte pomeranč nebo jiné ovoce bohaté na céčko.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3321262/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999603/, www.cervenykriz.eu, www.verv.com





Celkem 0 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Kachní stehna se špenátem

(4 hlasů)

Dušená vepřová krkovice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat