Prostreno.cz

Bylinky a koření pro zdraví střev

Zdravé trávení je klíčové pro silný imunitní systém a dlouhý život. Jenže moderní, stresující život přispívá spíš k problémům, ke kterým patří nadýmání, zažívací potíže, plynatosti, zácpa nebo průjem. S pomocí jakých bylinek a koření se proti tomu dá bojovat?

Vyvážená, zdravá strava je často neúplná bez správného množství starověkého koření a bylinek, které napomáhají trávení. Těchto pět špičkových bylin a koření se po staletí drží na špici v péči o zdraví střev!

Semena koriandru

Koriandr má z těchto zdravých bylinek a koření snad nejvíce chladivý účinek a je skvělý při občasném pálení žáhy. Skvěle zklidňuje podrážděný žaludek a také zabraňuje a pomáhá zbavit se plynů. Studie navíc prokázala jeho sedativní účinky proti úzkosti (1).

Připravte si přírodní lék přidáním 2 lžiček semínek koriandru do sklenice horké vody. Promíchejte a nápoj vypijte. Díky němu můžete zapomenout na nadýmání, vředy, bolesti plynatost i průjem. (Nápoj pijte denně.)

Fenykl

Fenykl díky svým protizánětlivým vlastnostem zklidňuje zažívací potíže, pomáhá předcházet onemocnění střev (2), osvěžuje dech a snižuje kyselost žaludku. Zázraky dělá i pro pokožku – dodává jí jas. Fenykl žvýkejte po jídle místo žvýkačky.

Kardamom

Kardamom zvýrazňuje chuť jednoduchých jídel. Při smíchání s čajem a kávou neutralizuje stimulační účinek kofeinu a působí tak jako přírodní lék na stres a úzkost. Je známo, že snižuje přebytečnou žaludeční kyselinu a obnovuje funkci střev (3). Přidejte kardamom do jídla a buďte si jisti, že se zbavíte nadýmání a plynů v žaludku a tenkém střevě.

Zázvor

Zázvor má vynikající vlastnosti na posílení imunity a funguje jako dobrá léčba kašle a nachlazení. To je důvod, proč jej mnozí přidávají do horkých nápojů během zimy. Zázvor může také přirozeně snížit vysokou hladinu cukru v krvi. Navíc má pozitivní účinky na trávení (4), zmírňuje nevolnost a kinetózu a podporuje chuť k jídlu. Smíchejte 10–20 g zázvoru s horkou vodou a přidejte trochu citronu a medu pro neutralizaci toxinů a posílení trávicích procesů.

Semena kmínu

Pro většinu lidí není kmín nic jiného než obyčejné koření. Za jeho nenápadným vzhledem se však ukrývá ohromná síla! Kromě mnoha vlastností podporujících trávení je kmín bohatý na železo a bývá skvělý pro stimulaci imunitního systému (5). Semínka kmínu (1–2 lžičky) spolkněte 15 minut před jídlem.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34745916/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9269469/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16298093/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7347483/





Celkem 3 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat