Prostreno.cz

Med má srovnatelné účinky s antibiotiky

Antibiotika se prý užívají až příliš často a mnohdy zcela zbytečně, kvůli čemuž dochází k šíření antibiotické rezistence. Řešení ale možná nabízí med, který účinkuje podobně jako komerční léčiva. Měl by se snad prodávat v lékárnách?

Med není jen chutným sladidlem. Vždyť za spolehlivý léčivý prostředek je považován už od samotného počátku své existence. A možná se brzy dočkáme toho, že nám ho místo farmaceutických medikamentů začnou předepisovat i doktoři.

Místo lékárny raději úl?

Není to tak dlouho, co britští vědci překvapili tvrzením, že když jde o mírné respirační potíže, může právě med představovat velmi účinnou alternativu nejen k volně prodejným lékům, ale i antibiotikům na lékařský předpis. K takovému odvážnému názoru došli na základě studie, kterou zveřejnil magazín BMJ Evidence-Based Medicine (BMJ).

Nadějná pomoc bez vedlejších účinků

Zmíněné sladidlo podle britských vědeckých výzkumníků léčí a zmírňuje symptomy infekce horních cest dýchacích, přičemž omezuje frekvenci a závažnost kašle, a to podobně jako to dělají komerční léčiva. Oproti nim je ale cenově dostupnější, a protože nemá prakticky žádné vedlejší účinky, mohl by navíc pomoci zastavit šíření znepokojující antibiotické rezistence, což je odolnost infikujících organismů vůči antibiotikům, která má na svědomí tisíce a tisíce případů úmrtí po celém světě. A právě proto experti nabádají lékaře, aby začali med svým pacientům více a častěji doporučovat. Jaké jsou jeho další prokázané schopnosti?

Boj s volnými radikály i vysokým tlakem

Vysoce kvalitní med, který je minimálně zpracovaný, obsahuje mnoho důležitých bioaktivních rostlinných sloučenin a antioxidantů, jako jsou flavonoidy a fenolové kyseliny. Ty neutralizují volné radikály, které se hromadí v buňkách a přispívají k předčasnému stárnutí, rozvoji diabetu druhého typu i kardiovaskulárním chorobám. Tato potravina také urychluje hojení ran, normalizuje krevní tak a reguluje srdeční tep. Dáte si lžičku?

Zdroje: www.bmj.com/content/26/2/57, www.nypost.com/2019/12/13/up-to-43-of-us-antibiotic-prescriptions-are-unnecessary-study/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6225430/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25742878/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32455701/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat