Prostreno.cz

Konzumace stále stejných jídel způsobuje zdravotní problémy

Na nějakou kulinářskou kreativitu nemáte čas ani náladu, proto připravujete stejná jídla pořád dokola? Možná vám právě tohle oslabuje imunitu a vybíjí energetické baterky.

Vymýšlet, co jíst každý den, může být doslova otravné. A vůbec v případě, že na vašich bedrech leží stravování celé rodiny. Už jen kvůli tomu pořád opakujete stejné recepty? Možná je to úleva pro psychiku, ale trávení trpí!

Zajeté koleje vedou k potížím

Je tak snadné dostat se do téhle rutiny. Ať už jde o vejce, ovesné vločky nebo smoothie, začínáte den právě touto snídaní. K obědu si dáte salát, který ve většině případů obsahuje tytéž ingredience, jen se poněkud liší jejich poměr. Jde-li o večeři, klasicky preferujete jeden ze svých pěti osvědčených pokrmů, jehož příprava nevyžaduje příliš času a úsilí. U toho si slibujete, že „něco pořádného“ uvaříte třeba o víkendu, až bude víc prostoru a hlavně energie. Zní vám to povědomě? Pak se připravte na nepříjemné informace.

Chyba, která se může vymstít

Podle odborníků není konzumace jen několika opakujících se jídel vůbec prospěšná. Upozorňuje na to i profesor genetické epidemiologie Tim Spector, který působí na londýnské vysoké škole King's College. Ten v rámci vlastního soukromého výzkumu vyzval svého syna, aby se deset dní stravoval jen v rychlém občerstvení. Tento experiment proběhl v roce 2015 a diverzita střevních bakterií chlapce se prý stále nevrátila do normálu, jako tomu bylo před zahájením pokusu. Namítáte, že se to asi dalo čekat, protože rychlé občerstvení zrovna nepatří mezi nejzdravější restaurace? V čem to by to bylo jiné, kdyby syn zmíněného profesora jedl stejně tak dlouho třeba kapustu?

Střevní bakterie nemají stereotyp rády

Příjem stále stejných potravin minimalizuje rozmanitost střevních bakterií, i když se jedná o v zásadě zdravé věci. Pokud není střevní prostředí náležitě různorodé, výsledkem bývá nejen oslabená imunita, ale i zažívací problémy a zhoršená kognitivní výkonnost. Jinými slovy – když byste si každý den dali stejný kapustový salát, možná dosáhnete svých nutričních cílů, ale rozmanitost střevních bakterií nebude taková, jako kdybyste měli každý den jiný typ salátu. Tedy alespoň podle názoru jmenovaného epidemiologa Tima Spectora.

Zdroje: www.wellandgood.com, www.time.com/3853618/mcdonalds-gut-bacteria/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat