Prostreno.cz

Triky pro vynikající saláty

Není salát jako salát. Pokud při přípravě salátu vezmete v úvahu těchto pět triků, můžete z jídla udělat nejen zdravé, ale i chutné jídlo na hubnutí.

Pokud chcete zhubnout, často si místo vydatného hlavního jídla dáte raději salát. Ale i zde můžete udělat pár chyb, kvůli kterým je salát méně zdravý, než byste si přáli. Než si příště objednáte salát, měli byste vědět následující:

Bez tuku se neobejdete

Může to znít kontraproduktivně, ale vynechat tuk v zálivce se nevyplatí. Mnohé z vitaminů v zelenině, jako jsou vitaminy A, D, E a K, jsou rozpustné v tucích, a proto je mohou střeva lépe vstřebat, pokud dresink obsahuje například olivový olej.

Když už jsme u olivového oleje: Ideálním základem zálivky jsou zdravé nenasycené mastné kyseliny, které se nacházejí například v olivovém oleji lisovaném za studena, oleji z hroznových jader nebo kokosovém oleji. Na rozdíl od nasycených tuků jsou dobré pro vaše srdce, jsou snadno stravitelné a zlepšují citlivost na inzulin. To znamená, že jste méně náchylní na chutě a po salátu se cítíte déle sytí.

Kombinujte různé druhy salátu

Ať už rukola, ledový salát nebo polníček – každý druh salátu má jedinečné složení živin. Abyste získali maximum vitaminů a minerálů, měli byste odrůdy vždy smíchat a nejlépe je doplnit bylinkami, jako je bazalka nebo petržel. Ty dodají salátu potřebný šmrnc a vám cenné antioxidanty.

Přidejte bílkoviny

Bílkoviny zajistí, že i po salátu se budete cítit déle sytí, a jsou nezbytné pro udržení či budování svalové hmoty, proto by neměly chybět v žádném salátu. Aby se ale ze salátu nestala kalorická bomba, je nejlepší volit zdroje libových bílkovin, jako je grilované kuře nebo krevety. Vegetariáni mohou použít tofu, seitan nebo luštěniny jako černé fazole.

Krutonky raději vynechte

Potřebné křupnutí salátu dodají krutony, které jsou ale z bílé mouky, a proto nejsou ani výživné, ani dlouhodobě syté. Zdravější alternativou jsou ořechy nebo semínka. Doporučujeme vlašské ořechy, slunečnicová semínka nebo pražená dýňová semínka.

Zdroj: názory autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat