Prostreno.cz

Pro lepší trávení si dopřejte koriandr

Koriandr, jednoletá bylina pěstovaná v mnoha částech světa jako koření, má léčivé vlastnosti. Pozitivně působí nejen na trávení!

Koriandr (Coriandrum sativum L.) je jednoletá bylina, která se pěstuje především pro své plody a také pro jemné zelené listy. Pochází z oblasti Středomoří. Čerstvé listy a semena přitom jsou nedílnou součástí lidového léčitelství a umějí tyhle báječné věci!

Působí protizánětlivě

Koriandr obsahuje jak cineol, tak kyselinu linolovou. Tyto prvky mají antirevmatické a antiartritické vlastnosti. Zároveň působí jako analgetické a protizánětlivé činidlo (1).

Podporují trávicí procesy

Hlavní sloučeniny přítomné v koriandru jsou linalool, a–pinen, y–terpinen, geranylacetát, kafr a geraniol. Bylo prokázáno, že ty rostlinné bioaktivní sloučeniny se silným antimikrobiálním účinkem bojují proti střevním patogenům, a přitom nepoškozují prospěšné bakterie, jako je Lactobacillus a Bifidobacteria (2). Suma sumárum, koriandr podporuje trávicí procesy, zabraňuje nadýmání a kontroluje křečovité bolesti.

Kontrolují krevní tlak

Vědci odhalili, že konzumace koriandru pozitivně snižuje krevní tlak u mnoha pacientů trpících hypertenzí, a tím eliminuje pravděpodobnost infarktu (3).

Jsou bohatým zdrojem vápníku

Koriandr je bohatým zdrojem vápníku. Jeho optimální příjem prokázal mnoho zdravotních přínosů, jako je snížení hypertenzních poruch v těhotenství, snížení krevního tlaku zejména u mladých lidí, prevence osteoporózy a kolorektálních adenomů, snížení hodnot cholesterolu a snížení krevního tlaku u potomků matek užívajících dostatek vápníku během těhotenství (4).

Zabraňují anémii

Semena koriandru poskytují i dostatek železa, jehož nízký příjem způsobuje anémii, a proto se doporučuje zařadit semínka této bylinky do každodenní stravy.

Jak se koriandr pěstuje?

Koriandr miluje slunce, propustnou, výživnou půdu a vodu. Na záhon ho vysejte na jaře, do květináče na okenní parapet můžete prakticky kdykoliv. Plodina je připravena ke sklizni přibližně za 90 až 110 dní v závislosti na odrůdách a vegetačním období. Sklizeň musí být provedena, když jsou plody plně zralé a začínají přecházet ze zelené na hnědou barvu.

Ve fázi semenáčku je koriandr často napadán housenkami a ve fázi květu mšicemi. Pro jejich redukci se doporučuje postřik plodiny methyldemetonem (0,05 %), ale pozor, ve fázi květu by použití jakéhokoli insekticidu zabilo včelí populaci ovlivňující opylování!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10861965/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4295613/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19146935/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6683260/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat