Prostreno.cz

Čas večeře ovlivňuje váhu, zdraví i spánek

Jak se dobře vyspat a zároveň si pojistit štíhlé křivky, bezproblémové trávení i zdraví srdce? Je to úplně jednoduché. Stačí si naservírovat večeři v pět hodin odpoledne!

Snídej jako král, o oběd se rozděl s přítelem a večeři nech nepříteli. To praví jedna tradiční lidová moudrost, která tím naznačuje, že ve večerních hodinách je prospěšné držet půst. Co na to ale věda? Ta absolutně nesouhlasí, protože na posledním jídle dne nevidí nic špatného. Jen musí být správně načasované.

Čím dříve, tím lépe

Večeřet okolo páté hodiny odpolední? Kdekdo by si mohl myslet, že to tak dělají jenom senioři nebo lidé s malými dětmi. Jenže ono je to vlastně ideální, takže bychom se od nich zřejmě měli inspirovat. Studie americké Harvardovy univerzity prokázala, že stravování přesně v tomto čase příznivě ovlivňuje hladinu hormonů regulujících chuť k jídlu, spalování kalorií i způsob, jakým tělo ukládá tuk. Poznatky jiného výzkumu, o nichž informuje odborný magazín Nature Communications, zase sdělují, že dodržováním tohoto stravovacího rozvrhu lze předejít inzulínové rezistenci, hyperlipidémii, zánětům i obezitě. Co je právě na páté hodině tak magického?

Tělo ví, co je pro něj dobré

Náš cirkadiánní rytmus běží ve 24hodinovém cyklu a řídí všechny fyziologické funkce probíhající v organismu, a to včetně zpracovávání potravy. V pozdějším čase se omezuje naše citlivost na inzulin, což ovlivňuje nejen tělesnou hmotnost, ale i spánek. Večeře v pět hodin je ovšem takovou prevencí, neboť nestimuluje hormony, které jsou z hlediska optimálního trávení kontraproduktivní. Navíc omezuje večerní úroveň glukózy, čímž zajišťuje lepší metabolický profil a tím i snížené riziko kardiovaskulárních chorob. A to stojí alespoň za zvážení, nemyslíte?

Náhled do odborné kuchařky

Napadá vás, že když se najíte takhle brzy, logicky vám bude před spaním kručet v břiše, kvůli čemuž možná ani neusnete? Nemusí to tak být. Soustřeďte se na jídla, která jsou vyvážená na zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu, protože podstatně prodlužují pocity sytosti. Jsou to třeba brambory, hnědá rýže, kuřecí maso, ryby, vejce a luštěniny. Dobrou chuť!

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.hms.harvard.edu/news/late-night-eating-impact, nature.com/articles/s41467-021-22922-6#:~:text=Implementing a time-restricted feeding,consumed earlier in the day.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat