Prostreno.cz

Pozitiva nezdravých potravin

Plnotučné sýry, čokoláda nebo přírodní arašídové máslo. Vážně jsou tyhle věci nezdravé a škodí? Jak se to vezme. Překvapivě mají spoustu pozitiv!

V rámci svého novoročního předsevzetí, které se týká zdravějšího stravování, jste se s velkým sebezapřením vzdali sladkostí i tučných jídel? Možná to byla zbytečná oběť. Celá řada potravin, o kterých se říká, že jsou všeobecně špatné, mohou tělu ve skutečnosti poskytnout významné zdravotní výhody. Chcete pár příkladů za všechny? No prosím, tady jsou.

Sýrem proti hypertenzi

Sýry patří mezi oblíbené delikatesy a díky svému širokému využití bývají důležitou součástí každé lednice. A že obsahují poměrně dost kalorií? Některé ano, ale kromě nich z nich načerpáte i vápník,  bílkoviny, a navíc dávku bakterií prospěšných pro střevní mikroflóru. Aby těch příjemných překvapení náhodou nebylo málo, jistá studie z roku 2020 prokázala, že konzumace dvou denních porcí mléčných výrobků jakéhokoli druhu, a to včetně plnotučných sýrů, snižuje riziko diabetu a arteriální hypertenze. Nemáte chuť na nějaký ten kousek?

Čokoládu miluje jazyk i srdce

Dopřát si občas nějaký ten pamlsek, to skutečně není žádný trestuhodný hřích. Možná spíše nutnost! Mezi dobrotivé sladkosti patří i hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa. Její obrovskou předností jsou antioxidanty, které pomáhají předcházet poškození buněk v těle způsobené volnými radikály. Ovšem jsou tu i další sladké zprávy. Výzkum publikovaný v magazínu BMJ Heart prokázal, že lidé, kteří jedí menší množství hořké čokolády jednou týdně, mají menší pravděpodobnost, že jim bude diagnostikovaná fibrilace síní (celosvětově nejčastější arytmie).

Arašídové máslo není nepřítel

Můžete si bez výčitek dát arašídové máslo? Pokud bude přírodní, tedy tvořené pouze praženými arašídy, neexistuje důvod, proč byste nemohli. Dle tvrzení expertů působících v americké Kardiologické asociaci je vyváženým zdrojem energie, a navíc pomáhá regulovat hladinu škodlivého cholesterolu. No to jsou ale věci, že?

Zdroje: www.nypost.com, www.drc.bmj.com/content/8/1/e000826, www.heart.bmj.com/content/103/15/1163, www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/polyunsaturated-fats#:~:text=Polyunsaturated fats can help reduce,and maintain your body's cells.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat