Prostreno.cz

Druhy ovoce a zeleniny nejvíce kontaminovány pesticidy

Brambory, kapusta, špenát nebo jablka. Kupujete si tyto potraviny často? Pak vás asi informace, že patří na seznam plodin s nejvyšším obsahem karcinogenních pesticidů, poněkud vyvede z míry.

Existují pádné důvody, proč jíst ovoce a zeleninu každý den. Kromě vlákniny důležité pro harmonické trávení zprostředkovávají tyto plody i velké množství vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších živin, které neutralizují volné radikály, snižují riziko chronických onemocnění a posilují imunitu. Bohužel ale obsahují i škodlivé pesticidy, které jejich léčivý potenciál ničí. Jaké plodiny jsou na tom s kontaminací nejhůře?

Nemilé překvapení

Podle loňské zprávy americké aktivistické organizace Environmental Working Group, která se specializuje na výzkum v oblasti zemědělských dotací, toxických chemikálií a látek znečišťujících pitnou vodu, se stopy syntetických pesticidů nacházejí zhruba v 70 procentech běžně prodávaných plodin. Pokud si myslíte, že kupované ovoce i zeleninu stačí důkladně omýt a je po starosti, pak pro vás mají experti působící v této společnosti hodně špatnou zprávu. Podle nich tyto chemikálie vodě odolají a co hůř – nezbavíte se jich ani v případě, že potraviny oloupete a zbavíte vrchní slupky. A tady jsou ty nejšpinavější!

Bacha na jahody i rajčata!

Na prvním místě, a to již pátý rok v řadě, se umístily konvenčně pěstované jahody. Druhou příčku obsadil špenát a bronzovou medaili získala kapusta. Jde-li o další znečištěné položky, jsou to nektarinky, jablka, hroznové víno, broskve, třešně, hrušky, rajčata, celer, brambory a pozor – i sušené rozinky. Mezi potraviny s naopak nejnižším množstvím karcinogenních pesticidů patří dle výše zmíněné organizace avokádo, kukuřice, ananas, cibule, papája, mražený hrášek, lilek, chřest, brokolice, kiwi a hlávkové zelí. Nechcete tyto škodliviny jíst vůbec? Pak si v obchodě vybírejte produkty v bio kvalitě. Sice si trochu připlatíte, ale budete mít jistotu, že nekonzumujete látky, které zvyšují riziko rakoviny a dalších závažných zdravotních komplikací.

Zdroje: www.realsimple.com, www.ewg.org/foodnews/summary.php, www.ewg.org/foodnews/dirty-dozen.php






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat