Prostreno.cz

Slazené limonády mohou i zabít

Pijete limonády? Vám možná chutnají, ale vaše srdce to stejné říct rozhodně nemůže. Těmito nápoji neriskujete jen jeho zdraví, zahráváte si také s diabetem!

Nápoje, které se po celém světě pijí nejvíce, páchají největší zdravotní škody, varují vědci. Jak asi správně tušíte, vody se to netýká. Na pomyslném pranýři se opět ocitají slazené limonády a ovocné šťávy, a to kvůli vysokému obsahu fruktózy. Tohle občerstvení prý může člověka i zabít!

Hrozba v každé sklenici?

Něco takového alespoň vyplývá ze studie zveřejněné v biomedicínském recenzovaném měsíčníku American Journal of Clinical Nutrition. Její autoři, kterými jsou američtí odborníci z Harvardské univerzity, provedli výzkum u 40 tisíc lidí, kteří v minulosti neměli diabetes druhého typu, srdeční choroby ani rakovinu. Jejich cílem bylo zjistit, jak přijímaný cukr ovlivňuje zdraví zúčastněných respondentů.

Zjištění, která nepotěší

Na základě nashromážděných poznatků zjistili, že nadměrný příjem fruktózy, pocházející právě ze slazených limonád a ovocných šťáv, vede k přibírání na váze a zvýšenému množství viscelárního tuku. Ten se hromadí v břišní oblasti, přičemž bývá spojován s kardiometabolickým syndromem, což je celý soubor rizikových faktorů pro vznik kardiovaskulárních chorob. Do celé situace zasáhli i američtí lékaři z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, podle kterých vysoká hladina fruktózy – ovocného cukru, poškozuje krevní cévy i nervy, jež ovládají srdce, čímž podporuje nejen zhoršení srdeční činnosti, ale i rozvoj diabetu. Teď si možná říkáte, že i ovoce obsahuje fruktózu, měli byste se mu tedy vyhýbat?

Není zdroj jako zdroj

Ne, tak horké to zase není. Čerstvé ovoce má oproti slazeným nápojům tu výhodu, že se v něm nachází vláknina, která zpomaluje vstřebávání cukrů do krve, přičemž předchází prudkému nárůstu hladiny glukózy a zhoršené reakci tkání na inzulín. Neplynou z ní tedy taková rizika, jako z fruktózy u limonád, které vlákninu postrádají. S trochou nadsázky by se dalo říct, že fruktózu bychom měli jíst a nikoli pít.

Zdroje: www.nypost.com, www.sciencedirect.com/journal/the-american-journal-of-clinical-nutrition, www.cdc.gov/diabetes/library/features/diabetes-and-heart.html#:~:text=Over time%2C high blood sugar,and can damage artery walls.





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat