Prostreno.cz

Skryté cukry v potravinách

Vynecháváte často cukr a jíte méně čokolády? To je dobré pro zdraví. Jenže cukr v potravinách je někdy velmi dobře ukrytý.

Světová zdravotnická organizace doporučuje konzumovat maximálně pět až deset procent denních kalorií ve formě cukru. V přísnější interpretaci by to bylo 25 gramů denně, vyjádřeno v kostkách cukru asi 8 kostek denně. Pro dospělé. Po celý den.

Bohužel existuje mnoho triků, jak skrýt cukr v potravinách. A v závislosti na receptu se přidané cukry mohou dokonce zdát „nezbytné“ pro zlepšení chuti nebo textury. Přinášíme nejčastější cukrové pasti. 

Pomerančový džus

Ovocná šťáva sama o sobě NENÍ nezdravá. Ale při zpracovaném ovoci si často ani nevšimnete, kolik cukru ve skutečnosti obsahuje. Například celé balení pomerančového džusu obsahuje 132 gramů fruktózy, tedy 44 kostek cukru. 

Ovocný jogurt

Dáváte si jogurt jako lehký dezert nebo svačinu mezi jídly? Ale je i jiný způsob, jak být zdravý: 150gramový kelímek ovocného jogurtu například obsahuje neuvěřitelných 21 gramů cukru. To je 7 kostek cukru. Mimochodem: Jogurt svou lahodnou barvu nezískává z ovoce, ale ze šťávy z červené řepy a mrkvového koncentrátu. Chuť je zvýrazněna přidanými dochucovadly.

Ovocné tyčinky

Plátek manga s 88 procenty ovoce – to zní jako lehká svačina. To ale není pravda: více než polovinu 40gramové tyčinky tvoří cukr.

Smoothies

Smoothie se skládají z ovoce. V lahvi je tedy hodně drcených plodů. To zvyšuje obsah fruktózy, takže v láhvi je neuvěřitelných 26,8 gramu, což je neuvěřitelných 8,9 kostky cukru. K snídani je lepší jíst celé ovoce. Chutná stejně dobře a máte přehled o tom, kolik toho sníte. Nebo si můžete nápoj jednoduše připravit sami.

Jogurtové nápoje

Takový lahodný jogurtový nápoj je něco, co si rádi vypijeme mezi jídly. V 100 g jogurtovém nápoji je nakonec 9,9 gramu cukru, rychle vypitá 400gramová plastová láhev má 13,2 kostky cukru, tedy 39,6 gramu.

Cukr v nakládané zelenině

Chcete jíst méně sacharidů, ale více zeleniny? Pak na nakládané červené zelí zapomeňte. Pokrm obsahuje 52,56 gramu cukru nebo 17,5 kostky cukru. Díky tomu má být zelí trvanlivé.

Müsli

Chtěli byste začít den zdravě? Pak rozhodně ne s müsli. Ovocné müsli obsahuje ovoce, není v něm čokoláda, ale o to více cukru: Některé druhy ovoce jsou dokonce slazené cukrem navíc (brusinky, papája), stejně jako pšenice a kukuřičné lupínky. Celkem balení obsahuje 48,3 kostky cukru (145 gramů) – bez započtení laktózy z mléka.

Grilovací omáčka

Každý ví, že kečup obsahuje hodně cukru, barbecue omáčka je ale ještě horší. Láhev rajčatového kečupu obsahuje 22,8 g cukru na 100 g. Grilovací omáčka má neuvěřitelných 30 gramů.  

Gumoví medvídci

Gumoví medvídci neobsahují téměř žádný tuk – ale to neznamená, že jsou zdraví. Například žáby známého výrobce medvídků se skládají z více než 50 procent cukru. Sáček o hmotnosti 200 gramů se rychle sní – ale stejně snadno byste mohli sníst 35,3 kostky cukru. 

Instantní ledová káva

Sklenička frappé obsahuje podle výrobce 22,4 gramu cukru, což je 7,4 kostky cukru. Pokud to převedete na plechovku, spotřebujete časem asi 82 ​​kostek cukru (245,3 gramu). Takže frappé by se asi nemělo stát vaším každodenním zvykem...

Čokoládová pomazánka

Čokoládová pomazánka ve sklenici má vysoký obsah kalorií – to není žádná novinka. Ale kolik cukru je skutečně ve sklenici? Odpověď je překvapivá: 252 gramů (tj. 84 kostek cukru). Více než polovinu sklenice o hmotnosti 450 gramů tvoří čistý cukr. Nebo jinak: na průměrném chlebu s čokoládovou pomazánkou jsou tři kostky cukru. 

Zdroj: www.utopia.de/ratgeber/zucker-in-lebensmitteln-so-viel-zucker-steckt-in-bekannten-produkten/#1





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat