Prostreno.cz

Podpořte svou imunitu kvašeným česnekovým medem

Změny počasí či slabá imunita. Obojí funguje naprosto spolehlivě. Taky jste náchylní k nemocem a už máte dost všeho toho smrkání, kýchání a bolesti v krku? Vyrobte si domácí lék o dvou surovinách, které posílí vaši obranyschopnost jako nic jiného!

Med je jedním z nejoceňovanějších a nejcennějších přírodních produktů, které lidstvo zná již od starověku. Stejně jako česnek (Allium sativum L.), jenž pochází ze západní Asie a pobřeží Středozemního moře. Je známo, že česnek obsahuje přírodní antioxidanty a vykazuje mnoho fyziologických účinků na lidské tělo (1).

Bakterie nemají šanci

Nezávisle na sobě med i česnek patří k těm přírodním zázrakům, které udržují imunitní systém těla silný. Když se kombinují, jejich antibakteriální, antivirové a imunitu posilující vlastnosti dělají z tohoto energického dua důstojného bojovníka s kvetoucími zárodky nachlazení a chřipky. Nejlepší ze všeho je, že tyto dvě superpotraviny lze rychle spojit jednoduchým procesem, který vyžaduje pouze dvě ingredience a sklenici.

Fermentace umocňuje léčivé účinky

Začněte s jedním šálkem loupaného česneku (čím čerstvější, tím lepší). Každý stroužek lehce rozdrťte, nebo velké stroužky nakrájejte napůl tak, aby se z česneku uvolnilo trochu šťávy, která pomůže zředit med. (Lehké rozdrcení každého stroužku umožní medu snáze proniknout dovnitř, což napomáhá procesu fermentace.)

Připravený česnek vložte do čisté skleněné nádoby, která má víko, a zalijte ho plus minus šálkem syrového, nepasterizovaného a ideálně i tmavého medu, jež má vyšší hodnotu antioxidantů. (2). Česnek by měl být zcela ponořený, ale nic se nemá přehánět. Použití příliš velkého množství může procesu fermentace naopak zabránit, tak pozor, aby vám „neujela“ ruka.

Med si potřebuje odříhnout

Sklenici zakryjte víkem a umístěte ji na tmavé místo, na kterém začne kvasit. Zároveň pod ni dejte talíř, protože med bude bublat a mohl by potenciálně odkapávat. V průběhu příštích několika týdnů je nutné sklenici (denně) nechávat „říhnout“. Otevřete víko, aby se uvolnily nahromaděné plyny (CO2), poté sklenici rychle zavřete a jemně ji protřepte, aby veškerý česnek zůstal obalený medem.

Za pár dní (až týden) si všimnete, že se na povrchu medu tvoří bublinky. Medový česnek bude kvasit asi měsíc, ale po týdnu ho již můžete konzumovat. Časem se chuť bude dále rozvíjet, česnek změkne a med se stane tekutější. Nelekejte se, pokud vaše stroužky česneku zmodrají nebo zezelenají. To je normální reakce způsobená fermentačním procesem. Platí, že obarvený česnek je bezpečný česnek.

Využití v praxi

Medový fermentovaný česnek skladujte na chladném a tmavém místě, mimo dosah přímého slunečního záření. Kuchyňská skříň nebo spíž vyhovují. Fermentovaný česnekový med přitom lze použít na nepřeberné množství způsobů. Když cítíte, že se o vás pokoušejí bacily, denně užívejte aspoň dvě až tři lžičky této medicíny. Česnekový med se také skvěle uplatňuje v marinádách a omáčkách.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6049750/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat