Prostreno.cz

Olej z černých semen je skvělým ochucovadlem i medicínou

Znáte olej z černých semen? Oceníte ho při vaření, masážích i léčení. Jde o multifunkční produkt, který prospěje tělu i pokožce.

Olej z černého kmínu neboli černuchy seté moc dobře znali už starověcí Egypťané a také obyvatelé Asie a Afriky – používá se tedy již celá staletí. K čemu přesně? To je hodně zapeklitá otázka. Pokud jde o kuchyňské využití, výborně se hodí třeba k dochucení ryb, rýže, pečiva a nejrůznějších salátů. Báječně poslouží i jako masážní olej, který pokožku zvláčňuje, vyživuje a detoxikuje, přičemž napomáhá regeneraci kožních buněk a ulevuje při ekzémech a dalších kosmetických potížích (1). Ani přímá konzumace však nezůstane bez odezvy! Proč mít tento olej vždycky po ruce?

Neocenitelný parťák při hubnutí

Ať už se ve fázi hubnutí aktuálně nacházíte nebo shazování nadbytečných kil teprve plánujete, měli byste vědět, že zmíněný prostředek omezuje chutě k jídlu, podporuje činnost metabolismu a snižuje index tělesné hmotnosti i množství břišního tuku (2). Jeho mocné účinky se prý projeví již po osmi týdnech pravidelného, ideálně pak každodenního, užívání. Tak ať ani lžička nepřijde nazmar! S čím dalším vám pomůže?

Silná zbraň proti zánětům

Závěry na sobě nezávislých studií se jednoznačně shodují v tom, že kmínový olej má protizánětlivé vlastnosti, které mohou být přínosné pro různé aspekty zdraví. Koneckonců, právě zánět prokazatelně přispívá k rozvoji diabetu druhého typu, kardiovaskulárních onemocnění i rakoviny (3). Vyzdvihnout se musí i to, že uvedené ochucovadlo v těle zvyšuje hladinu antioxidantů, jež neutralizují volné radikály a zpomalují stárnutí organismu i tvorbu vrásek (4).

Podpora plodnosti i harmonického trávení

Tento tekutý poklad z černých semen má velmi příznivý vliv také na kvalitu a pohyblivost mužských spermií, proto je velkým přítelem plodnosti (5). Zároveň prospívá funkci jater (6), přičemž bývá užitečný při prevenci i samotné léčbě cukrovky (7), zastavuje infekce (8) a harmonizuje rozbouřené trávení (9). Uznejte sami, že mu místo v domácí lékárničce právem patří!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23198836/, (2) www. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33370571/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7147972/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33559935/, (5) www.researchgate.net/publication/274140007_Effects_of_black_seeds_Nigella_sativa_on_male_infertility_A_systematic_review, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23543440/, (7)www.jofem.org/index.php/jofem/article/viewArticle/15/15?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (8) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19610522/, (9) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3642442/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat