Prostreno.cz

Zařaďte do jídelníčku zdravím nabušenou cizrnu

Cizrna je všestranná a dost možná i léčivá. Vždyť snižuje riziko rakoviny, srdečních chorob i anémie. Dobrá je také na hubnutí, imunitu a trávení. Nedáte si?

Cizrna je luštěnina, které se někdy říká římský hrách. Pravděpodobně pochází z Indie a lidé ji pěstují více než sedm tisíc let. Zatím se jí vyhýbáte, protože nevíte, co s ní? Pokud se odmítáte pouštět do receptů, jako je falafel či hummus, zkuste si z ní připravit polévku, salát nebo pyré. Za zvážení stojí i cizrna opečená jen tak na plechu, která v kombinaci s kořením představuje skvělou chuťovku k vínu i televizi. Báječně jí to ladí také s těstovinami nebo masem. Způsobů její přípravy je skutečně požehnaně! A zdravotních benefitů vlastně také…

Dávka bílkovin

Bílkoviny neboli proteiny jsou snad nejvíce skloňovanou makroživinou v oblasti zdravého stravování i sportovní výživy. Podílejí se na budování svalů, přičemž zasahují i do produkce hormonů, trávení, výroby energie, srážlivosti krve i obranyschopnosti. Co když vám poněkud schází? Načerpejte je z cizrny, která jich má doslova na rozdávání. A právě proto je považována za kvalitnější zdroj bílkovin než kterékoli jiné luštěniny.

Potřebná vláknina

Když spojíte vysoký podíl zmíněných proteinů s neskromným množstvím obsažené vlákniny, získáte vítěznou kombinaci k ukojení hladu, delšímu pocitu sytosti i prevenci přejídání. Uznejte sami – není tohle parádní hubnoucí strategie? Mimochodem, cizrna je vhodná i pro celiaky, neboť je přirozeně bezlepková. Čím ještě si vás získá?

Železná ochrana před anémií

Z jednoho šálku zmíněné potraviny získáte bezmála pět miligramů železa a dva miligramy vitaminu C, který je důležitý pro jeho správné vstřebávání. Nízká hladina železa vede k únavě, slabosti a anémii, proto je dobré mít vždy trochu navíc.

Nižší riziko rakoviny i srdečních chorob

Cizrna vám poskytne i další cenné látky. Vyzdvihnout se musí zejména hořčík a draslík, což jsou živiny snižující krevní tlak i riziko kardiovaskulárních onemocnění. Přítomný selen ve spolupráci s vitaminem B zase odvrací některé druhy rakoviny. Tato luštěnina je tedy chutnou a výživnou medicínu, kterou lze připravit na mnoho různých variací.

Zdroje: www.realsimple.com, www.healthline.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat