Prostreno.cz

Nejčastější důvody přejídání

Přejídání trápí nejednoho člověka. Problém nastává, když začnete nekontrolovatelně přibírat a snažíte se vymanit z pravidelného přejídání.

Bez dobře promyšleného plánu se to zdá skoro nemožné, ale při troše znalostí o sportovní výživě se dá přejídání efektivně předejít. Jak to ale udělat, aby skutečně k přejídání nedocházelo, a podařilo se vám dokonce i zhubnout?

Kvalitní jídelníček

Základem pro prevenci přejídání je kvalitně sestavený jídelníček odpovídající individuálním potřebám osob. Při nahodilém pojídání potravin během dne totiž často dochází k nadměrnému energetickému příjmu a po čase tedy i nabírání hmotnosti. Klíčem k zastavení přejídání je i pravidelnost ve stravování. Rozhodně není ideální celý den v podstatě nejíst a pak se dojídat během večerních hodin. Neznamená to sice, že cokoliv, co se sní během večera, se automaticky uloží do tuků, ale nepravidelná strava dokáže rozhodit metabolismus.(1)

Ani situace, kdy se záměrně trápíte hlady, abyste zhubli, není vůbec dobrá. Pokud se totiž začnete odměňovat prostřednictvím fastfoodu, sladkostí a obecně nezdravých potravin, může docházet k jojo efektu a následné frustraci, že se vám nedaří hubnout. Smutné je, že tomuto koloběhu se dá poměrně snadno předejít a hodně lidí stále neví jak. (2)

Dostatek makroživin

Nejdříve je potřeba sestavit si jídelníček a ten dodržovat. Podmínkou by mělo být, aby byl nastaven podle konkrétního fitness cíle. Bude se totiž lišit podle toho, jestli se sportovec snaží zhubnout, přibrat nebo udržovat tělesnou hmotnost. Běžně ale platí, že jako prevence přejídání funguje dostatek bílkovin a vlákniny ve stravě. Ty totiž napomáhají udržet delší pocit sytosti. Zapomínat by se ale nemělo ani na ostatní makroživiny, tedy sacharidy a tuky. Všechny tyto složky zajistí, že nebudete mít hlad a jídlo vám bude hlavně i chutnat. (3)

Nemá totiž cenu trápit se vyřazováním sacharidů či tuků z jídelníčku. Pokud by totiž člověk vyřadil úplně například přílohy či pečivo, byl by jídelníček velmi neudržitelný a opětovně by mohlo docházet k přejídání. Navíc je úplné vyřazování sacharidů či tuků někdy i nebezpečné, protože se podílejí na důležitých procesech probíhajících v lidském těle. Efektivně zhubnout lze i bez striktních diet, které jsou svazující. K hubnutí postačí pouze kalorický deficit, který dovoluje i jistou míru flexibility v jídelníčku. (4)

Myslete na zdraví

Až tedy příště budete spěchat do práce a vymlouvat se, že na jídlo nemáte čas, zamyslete se, jestli nechcete dávat prioritu sobě a svému zdraví. Vaše tělo se vám za zdravou stravu jistě odvděčí dobrým sportovním výkonem a energií v průběhu celého dne. (5)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6523377/, (2) Názor autora, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7663318/, (4) Názor autora, (5) Názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat