Prostreno.cz

Jáhlová mouka by měla dostat šanci

Ať už se zajímáte o pečení bez lepku ze zdravotních důvodů nebo z přesvědčení, jistě jste si povšimli, jak moc se vám rozšířily obzory v momentě, kdy se vaše pozornost přestala upínat pouze k pšeničné nebo žitné mouce.

Alternativ, po nichž můžete sáhnout při pečení bezlepkového pečiva, je totiž opravdu velké množství, a o některých dost možná uslyšíte poprvé. Tak schválně, věděli jste, že bez lepku můžete péct nejen s pohankovou či rýžovou moukou, ale můžete si přizvat do kuchyně také čirok, quinou nebo jáhly?

Právě poslední zmíněné jáhly jsou nejvíce podceňovaná surovina. Jemná mletá jáhlová mouka přitom propůjčuje pečivu jedinečnou vláčnost a jemnou texturu. V kombinaci s jinými bezlepkovými moukami, jako je bezlepková ovesná mouka a sladká rýžová mouka (či tapioková mouka), vytváří všestranně využitelnou směs, která vám bude chutnat v lahodných slaných i sladkých receptech, včetně chleba, bábovky nebo také máslového citronového koláče, či v sušenkách.

Proč jáhly?

Jáhly (nebo také proso) jsou základní potravinou v jídelníčku našich předků již po více než 10 000 let, (zejména v Indii a částech Afriky, odkud se předpokládá, že pochází). Jsou snadno stravitelné a po uvaření mají jemně oříškovou chuť, díky čemuž jsou vhodné k přípravě slaných i sladkých jídel všeho druhu. Nízký glykemický index řadí jáhly mezi potraviny vhodné ke konzumaci při snaze o redukci váhy.

Zajímavosti, které vás možná překvapí

Abychom byli zcela otevření a uvedli do obrazu i naprosté nováčky, pojďme si o jáhlách povědět i jednu malou podivnost. Kdo jáhly nebo jahelnou mouku ještě nepoužíval, může ho nepříjemně překvapit nelibý zápach těsta před pečením (případně zápach vařících se jáhel, pokud se zrovna nevěnujete pečení). Nemusíte se bát, výsledný pokrm nebo pečivo nelibě zavánět rozhodně nebude, během pečení se onen „odér“ zcela vytratí a po upečení bude mít pečivo výše zmíněnou lehce oříškovou vůni. Jáhly tedy nelibě „voní“ jen za syrova. Po upečení zkrátka vyvětrejte a užijte si chuťové i zdravotní benefity jáhelné mouky. 

Když už jsme u těch zajímavostí, máme pro vás ještě jedno eso v rukávu, díky němuž trochu toho smrádku při pečení rozhodně strpíte. Věděli jste totiž, že jáhly patří mezi zásadotvorné obiloviny (jako jedny z mála!), díky čemuž se hodí při léčbě a prevenci překyselení organismu? Podle čínské medicíny navíc zahřívají, konzumace jáhel je tedy doporučována především v zimních měsících.

Obsah živin

Jáhlová mouka se pyšní vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a minerálů (železa, fosforu, manganu, hořčíku a mědi).

Kde koupíte?

Jáhlovou mouku seženete v každém obchodě se zdravou výživou, případně ve specializovaných prodejnách s produkty po celiaky. Rovněž můžete zabrouzdat na e-shopy, kterých je v naší zemi jako hub po dešti a každý z nich má velmi širokou nabídku (nejen) bezlepkových surovin.

K čemu všemu se dá použít?

Jáhlovou mouku nejlépe využijete při pečení koláčů, bublanin a bábovek, přidat ji však můžete i do těsta na palačinky nebo do těsta na chleba. Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud ji namícháte s dalšími druhy mouky (zejména s rýžovou moukou, moukou z červené čočky nebo s pohankovou moukou). Způsobů využití jáhelné mouky je nepřeberné množství a fantazii se meze nekladou!

Zdroj: www.healthline.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat