Prostreno.cz

Koriandr rozděluje svět na dva nesmiřitelné tábory

Chuť koriandru některým připomíná mýdlo. Proč to tak je? A jaké zdravotní benefity si můžete užít, pokud vás ani tohle od jeho konzumace neodradí?

Ještě dávno před naším letopočtem koriandr plnil funkci obětní rostliny, což potvrzují jeho archeologické nálezy v hrobkách faraonů. Ovšem jeho pověst vždy nebyla spojována jen se smrtí a utrpením. Svého času lidé věřili i tomu, že přičaruje lásku a zajistí pevné zdraví. Názory na tuto jednoletou rostlinu se tedy v minulosti hodně rozcházely. A stejné je to vlastně i dnes.

Ne, tohle do pusy nevezmu!

Zatímco koriandr někteří nadevše milují, pořád se najde spousta těch, co ho bytostně nenávidí. Jeho zapřisáhlí odpůrci si dokonce vytvořili svůj mezinárodní svátek, který připadá na 24. února (1). Jak se něco takového slaví, těžko říct. Proč vlastně rostlina využívaná v gastronomii i alternativní medicíně padla do tak hluboké nemilosti? Možné vysvětlení přináší vědci. Ti na základě své studie (2) zjistili, že koriandr obsahuje dvě organické sloučeniny zvané aldehydy, které jsou běžně přítomné i v mýdle, pracích prostředcích a pleťových vodách. Výsledkem je, že 14 až 21 procent lidí, a to v závislosti na citlivosti jejich chuťových receptorů, chuť koriandru přirovnává právě k mýdlu, proto se mu raději vyhýbá. Jak jste na tom vy? Ať už vám tato bylinka připomíná cokoli, tyto benefity jí nikdo neodpáře.

Účinky, které možná překvapí

Není žádnou novinkou, že rizikovým faktorem obávaného diabetu druhého typu je vysoká hladina cukru v krvi. Jak s tím souvisí právě koriandr? Jeho nutriční složení úroveň krevního cukru pomáhá regulovat, proto se o něm hovoří jako o preventivním prostředku cukrovky (2). Výhod je tu ale víc. Jeho antioxidační bohatství působí proti rakovině, zejména pak plic, prostaty, prsu a tlustého střeva (3). Konzumace koriandru přispívá i k normalizaci krevního tlaku (4). Nelze opomenout ani jeho pozitivní vliv na mozkové funkce (5) a harmonizaci trávení (6). Bude se vám dnes při vaření hodit?

Zdroje: (1) wwwnationaltoday.com/i-hate-coriander-day/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc#:~:text=International I Hate Coriander Day,kindred spirits they can find, (2) www.news-medical.net/health/The-Genetics-of-Corianders-Soapy-Taste.aspx, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814699001132, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25148954/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19146935/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20848667/, (6) www pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16868824/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat