Prostreno.cz

Každý pátý dospívající vykazuje chování poruchy přijmu potravy

Nemá vaše dítě nakročeno k anorexii či bulimii? Že to není možné? Prvním varovným signálem může být časté držení nejrůznějších diet nebo podivná nepravidelnost stravovacích návyků.

Jako rodiče si vroucně přejeme, aby naše děti byly šťastné a stoprocentně zdravé. S veškerou láskou a péčí tedy dohlížíme na to, aby si řádně myly ruce, oblékaly se adekvátně k počasí, měly čas na zábavu, pravidelně sportovaly a dostatečně dlouho spaly. Jak moc ale hlídáme jejich stravu?

Tu večeři si dnes nedám, mami!

Šokující vědecká metaanalýza zveřejněná recenzovaným lékařským magazínem JAMA Pediatrics (1) přináší námět k velkému zamyšlení. Z jejích poznatků totiž vyplývá, že jeden z pěti dospívajících vykazuje určité chování poruchy přijmu potravy. V praxi se to pak projevuje všelijak – může to být časté držení nejrůznějších diet, provinilost kvůli velikosti konzumovaných porcí nebo nepravidelnost stravovacích návyků. Tedy alespoň takhle rýsující se problém popisuje americká Akademie výživy a dietetiky (2), podle které by toto chování rodiče neměli podceňovat, neboť může skončit skutečnou diagnózou anorexie nebo bulimie.

Není čas ztrácet čas

V rámci této studie odborníci nashromáždili data z předešlých 32 výzkumů a 16 zemí, a to včetně USA, Velké Británie, Španělska, Německa, Číny, Jižní Koreje a Slovinska. Konečný výsledek pak ukázal, že se neuspořádané a rizikové stravování týká vysokého procenta dospívajících, přičemž častěji postihuje dívky s větším indexem tělesné hmotnosti. Experti varují, že hrozící porucha přijmu potravy je závažným psychiatrickým a život ohrožujícím stavem, kvůli kterému postižený může zemřít o 10 až 20 let dříve, než jeho zdravý vrstevník. Autoři zmíněné studie rovněž poukazují na to, že špatné stravovací vzorce a návyky podstatně zvyšují i pravděpodobnost metabolického syndromu, osteoporózy, deprese a chronických bolestí hlavy. Věnujte tedy stravování dětí patřičnou pozornost, a pokud se vám něco nezdá, otevřeně si s nimi promluvte, nebo vyhledejte odbornou pomoc. V sázce je až příliš mnoho!

Zdroje: (1) www.jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2801664?guestAccessKey=a38cfc7b-1823-446c-a623-8be829a285ce&utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_content=tfl&utm_term=022023, (2) www.eatright.org/health/health-conditions/eating-disorders/what-is-disordered-eating





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat