Prostreno.cz

Náhrada za nezdravé bramborové chipsy

Jak můžeme odolat smaženému a slanému kouzlu bramborových lupínků? Pro některé je to jen otázka pevné vůle. Pro jiné je pokušení příliš silné a nemohou si tuto pochoutku prostě odpustit.  Naštěstí existuje poměrně dost alternativ, které jsou nejen chutné, ale také výživné. Řeč je o zeleninových a dalších alternativách chipsů.

Zdravější bramborové a zeleninové chipsy

Existuje mnoho výrobců chipsů, kteří skutečně dělají něco pro uspokojení poptávky po zdravějších chipsech. Nemusíte se dokonce omezovat ani v konzumaci bramborových chipsů, pokud vyberete ty správné. Hledejte jejich lehčí alternativy, ideálně v pečené variantě. Ušetříte si tak spoustu zbytečných kalorií, které byste mohli využít jinde a cítit se zasycenější. 

Pokud ale chcete zkusit něco jiného a přejít na zeleninové chipsy, existuje na trhu spousta možností. Jedná se v podstatě jen o zeleninu, jako je kapusta nebo cuketa, která byla usušena za nízké teploty a lehce ochucena. Přesto poskytují křupavou strukturu a slanou chuť, po které milovníci chipsů tolik touží.

Případně existují zeleninové chipsy, které připomínají spíše takové krekry, mohou být vyrobeny z cizrny, čočky nebo hrachu a ochuceny například česnekem, mákem nebo jiným kořením. 

Popcorn

Popcorn je fantasticky zdravou alternativou bramborových lupínků. Je však důležité, abyste tato lahodná kukuřičná zrnka ochutili správným způsobem, jinak se ze zdravé svačinky může stát kalorická bomba. Většina lidí si kupuje balené sáčky s popcornem nebo si jednotlivá kukuřičná zrnka připraví na rozpáleném oleji. Oba tyto způsoby sice splní svůj účel, ale nejsou příliš zdravé. 

V případě přípravy popcornu v kastrolu na oleji je ale potřeba dávat pozor na množství použitého tuku. Pokud se to s ním přežene, může být popcorn velmi kalorický a tučný. K opražení kukuřice postačí maximálně lžíce rostlinného oleje, trocha soli a oblíbené koření. Není na tom nic složitého a vůně čerstvého popcornu vás jistě potěší. 

Ořechy a semínka

Oříšky a semínka jsou nejen zdravé, ale i chutné, takže jsou skvělou alternativou bramborových lupínků. Většina lidí má tendenci se ořechům a semínkům vyhýbat, protože jsou kaloricky poměrně vysoko, ale mají v sobě spoustu dalších cenných látek, které to jistě vynahrazují. 

Ořechy a semínka jsou plné zdravých tuků a vlákniny, které vaše tělo jistě ocení. Navíc jsou hezky křupavé a chutné, takže uspokojí i vaše chuťové buňky. Jen je potřeba dávat pozor, kolik těchto pochoutek konzumujete. Vždy je lepší si porci předem zvážit, než bezmyšlenkovitě tahat z balíčku jeden oříšek za druhým. 

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9601893/, názor autora





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat