Prostreno.cz

Než koupíte avokádo

Avokádo je oblíbené nejen mezi vegetariány a jako součást diety. Ale je opravdu tak zdravé? A jak jejich pěstování ovlivňuje životní prostředí?

Ovoce avokádového stromu – ano, je to ovoce! – přišlo do Evropy se španělskými dobyvateli z tropických oblastí Střední Ameriky. Stromům, které mohou dorůst až dvacetimetrové výšky, se nyní daří v mnoha tropických a subtropických zemích a očekává se, že Čína jejich pěstování brzy zvýší.

Je avokádo zdravé?

Avokádo má vysoký obsah tuku – kolem 15 gramů tuku na 100 gramů. To dělá ze zeleného zlata kalorickou bombu: 100 g avokáda obsahuje kolem 160 kilokalorií, tedy „porce“ (to obvykle znamená polovinu průměrné avokádo s 250 gramy) se svými 125 gramy přijde na 200 kilokalorií. Ale: Tuky v avokádu jsou většinou zdravé, nenasycené mastné kyseliny, včetně omega-3 mastných kyselin. Mohou vám dokonce pomoci zhubnout tím, že zrychlí váš metabolismus.

Kromě cenných nenasycených mastných kyselin má avokádo také vysoký obsah vitamínů skupiny B, vitaminu A a E a také minerálů, jako je draslík nebo hořčík. Je bohaté na esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje například pro budování svalů nebo snižování stresu.

Avokádo a životní prostředí

V průmyslových zemích spotřeba prudce stoupá, je ale stále kontroverznější – má totiž stále větší dopady na životní prostředí.

Většina avokáda z Peru, Chile, Mexika a také z Jižní Afriky. Mají tedy za sebou velmi dlouhé přepravní trasy, a to vždy znamená vysoké emise CO2. 

V Mexiku – jednom z největších producentů avokáda – patří 80 procent lesů vesnickým komunitám. Vzhledem k tomu, že orná půda je stále vzácná, roste ilegální odlesňování. 
Avokádo je cennou komoditou, takže spadá do organizovaného zločinu. 

Avokádový strom potřebuje asi 50 litrů vody denně, což je v poměrně horkých a suchých oblastech pěstování hodně. 

Poptávka po „zeleném zlatě“ je vysoká – aby ji výrobci avokáda uspokojili, snaží se vypěstovat co nejvíce avokád co nejefektivněji. Je to na úkor pracovních podmínek: plat je špatný a pracovní dny jsou dlouhé a fyzicky náročné. Aby toho nebylo málo, ani dětská práce není ve výrobě nic neobvyklého. 

Zdroj: www.utopia.de/ratgeber/avocado/





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat