Prostreno.cz

Odlišný zdravotní účinek zralého a nezralého ovoce

Chcete získat maximální možné množství zázračných a léčivých antioxidantů? Pak jezte opravdu jen zralé ovoce, které je poskytuje v hojné míře. A jak je to s vitaminem C? Tady platí úplně jiná pravidla!

O prospěšnosti ovoce by se asi nikdo neodvážil pochybovat. A se zeleninou je to úplně stejné! Vždyť je všeobecně známo, že tyto plody zprostředkovávají celou řadu důležitých živin, které našemu tělu mohou udělat jen dobře. V ideálním světě bychom si v obchodě vždy vybrali jen čerstvé produkty na vrcholu zralosti, které se chlubí zářivou barvou a bohatou chutí. Ovšem stává se, že si z něj často odnášíme vybledlé jahody, ještě zelené banány a poněkud natvrdlá rajčata. A než nám doma stoprocentně „dojdou“, většinou je sníme. Jak se nedozrálost těchto plodů podepisuje na jejich zdravotních výhodách?

S antioxidačními ztrátami je třeba počítat

O antioxidantech se v posledních letech mluví a píše neustále, neboť jde o látky, které neutralizují škodlivé volné radikály, omezují riziko rozvoje chronických chorob a zpomalují stárnutí. Měli bychom je tedy konzumovat ve velkém. Čím zralejší ovoce a zelenina je, tím více antioxidantů vám může nabídnout. Prokázal to zajímavý vědecký pokus na ostružinách, na jehož základě se ukázalo, že zralé plody vykazují oproti těm nedozrálým čtyřnásobné množství antokyanů, jež působí proti zánětům, infekcím a virům, přičemž normalizují krevní tlak (1).

Vitamin C potřebuje správné načasování

Zajímavá situace je tady i s vitaminem C, který prokazatelně podporuje imunitní systém, urychluje hojení, usnadňuje vstřebávání železa a zvyšuje fyzickou výkonnost. Zatímco papriky, rajčata a ananas mají jeho nejvyšší podíl ve zcela zralém stavu, v pomerančích, hroznovém víně a citronech je největší množství „céčka“ kupodivu ve stadiu pouze poloviční zralosti (2). A to je velká novinka, že? Jak vidno, není citron jako citron.

Zdroje: (1) www.pubs.acs.org/doi/10.1021/jf048619y, (2) www.ijeab.com/upload_document/issue_files/19 IJEAB-MAR-2017-16-Comparative Assessment of the Effect of Ripening Stage on the Vitamin C.pdf





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat