Prostreno.cz

Zelený chřest si dopřejte rozhodně častěji

I když naši předkové poznali zelený chřest zhruba před 200 lety, donedávna byl v čele oblíbenosti chřest bílý. Zelený chřest je ale v poslední době opět v oblibě, protože má co nabídnout, a to nejen na pohled.

Nic proti klasickému bílému chřestu. Není pochyb o tom, že jeho ušlechtilá bledost a jeho jemný vkus mají svou přitažlivost. Zelený chřest naopak může a měl by nasávat slunce, nejlépe co nejvíce. Protože to má za následek nejen chutnou a charakteristickou barvu, ale především typickou chuť, která se hodí obzvláště ke středomořské kuchyni.

Mimochodem, po zeleném chřestu se vám budou zapalovat lýtka, protože stonky prý stimulují krevní oběh v břiše a mají pozitivní vliv na libido.

Jak zdravý je zelený chřest?

Zelený chřest je senzačně zdravý! Za prvé, neobsahuje prakticky žádný tuk a jen málo kalorií, takže je první volbou pro fajnšmekry, kteří dbají na svou postavu. Zelený chřest má oproti svému bílému bratrovi také vysoký obsah chlorofylu, který mu dodává jeho zelenou barvu a zajišťuje nejen pikantní chuť.

Zelené tyčinky obsahují také výrazně více vitaminu C a beta-karotenu. I další životně důležité látky jako vitaminy ze skupiny B, minerály a bílkoviny dělají ze vzácné zeleniny skutečnou fitness hvězdu. Obsažené vitaminy B, C a E posilují imunitní systém a obnovují naši vnitřní rovnováhu, vitamin K podporuje vývoj kostí a tkání. Zelenina navíc povzbuzuje látkovou výměnu a působí pozitivně na pročištění krve a snížení krevního tlaku.

Speciální přísady, jako je draslík, saponiny a aminokyselina asparagin, zbavují naše tělo zadržování vody. Vápník, hořčík a železo mají také čistící účinek. 

Tipy na přípravu zeleného chřestu

Zelený chřest nejprve důkladně opláchněte pod tekoucí studenou vodou a prsty setřete drobné nečistoty. Poté chřest jemně otřete dosucha, položte na pracovní desku a ostrým nožem odřízněte dřevnaté konce. Nyní pomocí škrabky na zeleninu oloupejte spodní třetinu každé tyčinky. Zbylou kůru zeleného chřestu můžeme nechat, protože je mnohem křehčí než bílý chřest, takže ho můžete jíst s ním. Odřezky a slupky dejte do misky pro případ, že si z nich chcete udělat vývar.

Vaření chřestu je samo o sobě celkem jednoduchá věc. Vůbec není potřeba, aby plaval ve vodě. Profesionální kuchaři doporučují nabrat pouze tolik vody, aby stačilo zakrýt tyčinky. Pokud se chřest vaří ve stoje v hrnci na chřest, lze do hrnce nalít ještě méně vody. Hlavy lze vařit v páře s poklicí, protože potřebují kratší dobu vaření.

Špetka cukru v mírně osolené vodě na vaření neutralizuje veškeré hořké látky, které mohou být v zeleném chřestu přítomny. Pokud si chcete zachovat chutnou zelenou barvu co nejlépe, vařte tyčinky tři minuty a poté je ochlaďte ve vodě z kostek ledu.

Sotva se dá jiná zelenina připravit a kombinovat na tolik různých způsobů. Spojuje všech pět chutí sladkou, kyselou, slanou, hořkou a slanou. Harmonizuje s kokosovým mlékem nebo pestem stejně jako s lososem nebo jehněčím masem, a chutná dokonce jako sladká pěna nebo džem. Nejjednodušší způsob, jak si ho vychutnat, je orestovat ho na pánvi s dobrým olivovým olejem a podávat se smaženým masem a chlebem ciabatta.

Zdroj: názory autora, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat